
Cukrownia Glinojeck zakończyła kampanię buraczaną 2024/25, podczas której skupiła ponad 1,8 mln ton buraków cukrowych. Tegoroczna kampania przyniosła wysokie plony, choć przy niższej od spodziewanej zawartości cukru.
W całej Grupie Pfeifer & Langen niektóre gospodarstwa osiągnęły rekordowe plony przekraczające 100 ton z hektara. Szczególnie wysokie plony odnotowano w gospodarstwach stosujących nowoczesne metody uprawy.
Tegoroczna kampania rozpoczęła się wyjątkowo wcześnie – już 21 sierpnia pierwsze buraki trafiły do cukrowni. W północnej części Mazowsza największym wyzwaniem była susza, która znacząco utrudniała zbiory. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu terminów, zbiory buraków udało się zakończyć przed 25 listopada, co było kluczowe ze względu na ryzyko wystąpienia mrozów i nadmiernej wilgotności na polach.
W cukrowni Glinojeck przerobiono rekordową w historii zakładu ilość buraków cukrowych – ponad 1,8 mln. ton. Zawartość cukru w burakach okazała się jednak niższa od spodziewanej i mocno zróżnicowana – od poniżej 14 proc. do ponad 18 proc. Na wielu plantacjach zaobserwowano dwa główne czynniki obniżające polaryzację – niezbilansowane nawożenie azotowe oraz silne porażenie chorobami grzybowymi we wrześniu. W odpowiedzi na te wyzwania firma rozwija system monitoringu chorób grzybowych i intensyfikuje programy doradcze w zakresie nawożenia.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.