
W cukrowni w Glinojecku, należącej do Pfeifer & Langen Polska, zamieszkały... sokoły. Na platformie zbudowanej na 100-metrowym kominie ptaki założyły gniazdo i regularnie wracają w to miejsce.
– Zauważyliśmy, że na terenie biologicznej oczyszczalni ścieków należącej do cukrowni Glinojeck powstał bogaty ekosystem. Zleciliśmy więc przeprowadzenie inwentaryzacji przyrodniczej terenów i okolicy cukrowni. Wynika z niej, że w sąsiedztwie naszego zakładu zadomowiły się różne gatunki roślin i ptaków – mówi Joanna Embros, pełnomocnik zarządu ds. zintegrowanych systemów zarządzania i zrównoważonego rozwoju.
Na bogactwo okolicznej flory i fauny wpływ miała sama cukrownia. To dzięki obecności dużych zbiorników akumulacyjnych, które należą do zakładu, powstał bogaty ekosystem. W lasach otaczających cukrownię znajdziemy zarówno starodrzewy, jak i młode zagajniki stanowiące schronienie i dom między innymi dla wielu gatunków ptaków.
Pustułki (łac. Falco tinnunculus) i sokoły wędrowne (łac. Falco peregrinus) na miejsce odpoczynku wybrały sobie komin cukrowni w Glinojecku. Każdego roku wiosną gniazdo zajmuje ten gatunek, który pojawi się jako pierwszy. Ptaki przylatują, by złożyć tu jaja i z końcem lipca odlatują. Gniazdo na bieżąco monitorują specjalnie ustawione kamery. W tym roku na kominie zadomowiły się pustułki. Na nagraniu zaobserwować można na przykład jak ptaki opiekują się swoimi pisklętami, jak je karmią. Uchwycono również moment jak młode uczą się latać i jak wylatują z gniazda.
Pustułki i sokoły wędrowne to tylko dwa z wielu gatunków ptaków obserwowanych w okolicy cukrowni Glinojeck. W ramach przeprowadzonej inwentaryzacji przyrodniczej zaobserwowano ponad 100 innych gatunków. Do najciekawszych należą: bąk – duży ptak zamieszkujący rozległe trzcinowiska, którego donośny buczący głos wiosną słychać z odległości kilku kilometrów, kobuz – nazywany też sokołem leśnym, czy słowik rdzawy, którego można rozpoznać po oryginalnym śpiewie.
Pfeifer & Langen Polska od wielu lat prowadzi działania zmierzające do ograniczania swojego wpływu na otoczenie. – Zanim podejmiemy decyzję o realizacji jakiejkolwiek inwestycji analizujemy projekt pod kątem możliwego wpływu planowanego działania na środowisko przyrodnicze i okolicznych mieszkańców – mówi Joanna Embros. Obecnie wiele projektów w Pfeifer & Langen Polska jest realizowanych w ramach strategii transformacji środowiskowej. Działania te podejmowane są na każdym etapie produkcji cukru – od uprawy buraków po dostawy produktów do klientów. Taki sposób funkcjonowania przynosi wymierne efekty – bogactwo roślin i zwierząt, które zadomowiły się na terenie i w okolicach cukrowni Glinojeck jest na to dowodem.
źródło: Pfeifer & Langen Polska S.A.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Na niektórych kominach np. warszawa Łódź czy Lublin są kamery do obserwacji dla ludnosci- tu też byłoby fajnie tak zrobic
wiecej reklam to juz nie dało rady wcisnac na tej stronie