Reklama

Firma Adama i Łucji Węgłowskich: mistrzowie tradycyjnych wędlin

14/06/2024 10:01

Jeśli ktoś nie słyszał o tej firmie z Karniewa, to najwyższy czas ją poznać. Adam Węgłowski wraz z żoną Łucją zajmują się wyrobem tradycyjnych wędlin. Kilka dni temu ich firma uzyskała tytuł mistrza wojewódzkiego w konkursie AgroLiga. Na poziomie krajowym została zaś wicemistrzem. To nie pierwsze wyróżnienie, jakie zdobyli.

Państwo Węgłowscy prowadzący działalność w Karniewie, w powiecie makowskim. Produkują wędzonki, wędliny i wyroby podrobowe. Produkty te otrzymały do tej pory szereg nagród branżowych, takich jak Laur Marszałka, Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów Perły, złoty medal Targów Poznańskich, nagrodę na Mazowieckich Dniach Rolnictwa czy Krajowych Dniach Pola.

Firma rodzinna Adama Węgłowskiego Wyrób Wędlin Tradycyjnych, w  konkursie AgroLiga - etap wojewódzki, organizowanym przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, zdobyła tytuł mistrz województwa mazowieckiego za 2023 rok. Było to przepustką do kolejnego etapu. Tytuł wicemistrza krajowego finału konkursu AgroLiga firma odebrała zaledwie kilka dni temu. Nagrodę wręczał prezydent Andrzej Duda. O tym, komu powinna zostać ona przyznana, decydowała komisja składająca się z fachowców z tej branży – były mistrzów Agroligi. Nagroda jest bardzo prestiżowa. Także dlatego, że w tym konkursie zwycięzca może uczestniczyć raz na 5 lat.

Adam Węgłowski opowiada, że na pomysł założenia firmy wpadł, gdy pod koniec lat 90. poprzedniego wieku uczęszczał do klasy wielozawodowej o profilu masarskim w Zespole Szkół Budowlanych w Ciechanowie. Firmę założył w 2011 roku. Początki były skromne. Pracował na ogół sam. Trzeba było towar zrobić, posprzątać i go rozwieść.

- Nadal nie jest to duża firma. Zatrudniamy 10 osób. Wspiera mnie żona. Czasami pomaga także brat. Obecnie wiele rzeczy jest zautomatyzowanych i usprawnionych. Mimo to nadal produkujemy tradycyjne wędliny. Trzymamy się sprawdzonych, domowych receptur, nawet takich z 60 lat – opowiada pan Adam.

Firma ma własny sklep w Makowie Mazowieckim, przy ul. 1 Maja. Poza tym dostarcza swoje smaczne wyroby do około 50 sklepów w województwie mazowieckim. Mieszczą się one w różnych miastach i miasteczkach Mazowsza, w tym także w Ciechanowie.

Rodzinna firma wytwarza ok. 6 ton wędlin miesięcznie. - Żeby zrobić dobrej jakości wędlinę potrzebujemy przede wszystkim wysokiej jakości mięsa i użycia odpowiednich naturalnych przypraw – przekonuje właściciel, który swój zawód wykonuje z pasją i dużym zaangażowaniem.

Artykuł sponsorowany

 

 

 

 

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 14/06/2024 22:47
Reklama

Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do