
Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na produkty dostępne w supermarketach. Staramy się wybierać te, które mają dobry skład oraz pozytywny wpływ na nasz organizm. Dużą popularnością cieszy się obecnie żywność ekologiczna, która uchodzi za zdrową i bezpieczną. Niewiele osób posiada jakąkolwiek wiedzę na jej temat — czym jest, jak powstaje, czy jak jest oznakowana.
Żywność ekologiczna to żywność, która posiada certyfikaty pochodzenia ekologicznego. W praktyce oznacza to, że jest ona produkowana bez stosowania:
konserwantów,
sztucznych barwników,
hormonów (w przypadku mięs i mleka),
sztucznych nawozów,
pestycydów.
Ponadto żywność ekologiczna nie może być genetycznie modyfikowana. Proces produkcji tej żywności podlega ciągłej kontroli — rozpoczynając od sadzenia, a kończąc na dostarczaniu gotowego produktu klientów. Produkty ekologiczne nie zawierają żadnych pozostałości środków chemicznych, a także posiadają wyraźniejszy smak i zapach w porównaniu do tradycyjnej żywności. Przynajmniej 95% składników produktu oznaczonego jako ekologiczny, powinna być wyprodukowana metodami ekologicznymi. Nie mniej.
Produkty ekologiczne zawsze oznaczane są odpowiednim znakiem, czyli białym liściem stworzonym z gwiazdek na zielonym tle. To jednak nie wszystko — na etykiecie takiej żywności muszą znaleźć się informacje, które potwierdzają ekologiczną produkcję. Mowa tu o:
nazwie i numerze upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
nazwie i adresie producenta oraz właściciela produktu,
znaku identyfikacji partii towaru.
Na produkcie ekologicznym może, jednak nie musi być umieszczony również napis "Rolnictwo ekologiczne — system kontroli WE". Niektórzy producenci dodatkowo znakują towary oznaczeniami stworzonymi przez samych siebie. Tworzą w ten sposób własne znaki ekologiczne, dzięki którym klienci mogą łatwo skojarzyć żywność.
Popularność żywności ekologicznej w ostatnich latach znacznie wzrosła, a co się z tym wiąże — również producentów na rynku pojawiło się więcej. W Polsce są świetne warunki dla rozwoju rynku żywności ekologicznej. Jest wiele rodzinnych gospodarstw, środowisko jest czyste, a warunki klimatyczne — jak najbardziej sprzyjające.
Faktem jest, że żywność ekologiczna jest smaczniejsza niż ta, która jest przetworzona. Dłuższy proces dojrzewania to gwarancja lepszego aromatu oraz smaku.
Wielu osobom wydaje się, że produkty ekologiczne to wyłącznie warzywa, owoce i zboża. To nie prawda — żywność ekologiczna to również produkty pochodzenia zwierzęcego. Mogą to być jajka, mleko, sery, jak i mięso.
Często powielanym mitem jest twierdzenie, że produkty ekologiczne dostępne są wyłącznie w specjalistycznych sklepach. Kilka lat temu byłaby to jeszcze prawda, jednak dziś produkty ekologiczne znajdziemy niemal w każdym supermarkecie. Są ogólnodostępne i nie ma problemu z tym, by zakupić je stacjonarnie.
Artykuł napisany we współpracy ze sklepem Zakręcony Słoik.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie