
Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Poświętnem poznaliśmy laureatów wojewódzkiego etapu konkursu na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Są wśród nich producenci zdrowej żywności z Ciechanowa i okolic.
Zadaniem konkursu jest przypomnienie i ocalenie od zapomnienia produktów i potraw znanych z historii polskich kulinariów, zachowując kanon dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu. Konkurs został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. W kategorii produkt wpłynęło 30 zgłoszeń, a w kategorii potrawa – 7 zgłoszeń.
Komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień w kategoriach.
W kategorii napój regionalny w gronie zwycięzców znalazła się nalewka z orzecha włoskiego z firmy Rafał Dziliński Nalewkarnia Longinus, gmina Ciechanów, powiat ciechanowski. W kategorii inny produkt regionalny wyróżnienie zdobył sklep firmowy „Starowiejska” Tomasza Ptasiewicza z Ciechanowa, serwujący starowiejskiego łososia w galarecie oraz kartoflaka starowiejskiego w sosie kurkowym.
W gronie zwycięzców w kategorii produktu regionalny pochodzenia zwierzęcego znalazła się szynka dworska z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski. Wyróżnienie w tej kategorii zdobyło kurczę w marynacie z Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych, gmina Czernice Borowe, powiat przasnyski.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie