
Zima to nie tylko przepiękna pora roku, ale także okres, w którym musimy postarać się jak najbardziej zwiększyć naszą odporność. Nie od dziś wiadomo, że siła zdrowia płynie z natury, dlatego dzisiaj dzielimy się z czytelnikami dwoma prostymi przepisami na zimowe hity: zakwas buraczany oraz kawę z topinamburu. Oba napoje nie tylko podniosą nam odporność, ale są także (być może przede wszystkim?) niebywale pyszne.
Buraki to znakomite źródło wszelkich witamin z grupy B, a do tego zawierają mnóstwo minerałów - wapń, żelazo, cynk, czy potas to tylko niektóre z nich. W procesie kiszenia buraki wydzielają jeszcze więcej tych drogocennych substancji - a to znaczy, że zakwas buraczany jest jeszcze zdrowszy, niż burak w klasycznej formie! Przyczynia się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek, oczyszcza i regeneruje organizm, ma właściwości antybakteryjne i antygrzybicze, no i - co już podkreślaliśmy - jest po prostu pyszny.
Cena wszystkich składników jest niewygórowana, jednak zawsze warto oszczędzać. Z pewnością pomogą w tym gazetki promocyjne największych sieci sklepów, z którymi niezbędne produkty kupimy jeszcze taniej.
Oto nasz przepis na zakwas buraczany. Prosty, niewymagający specjalnych umiejętności - z pewnością poradzi sobie z nim każda osoba chcąca wypróbować buraka w takiej formie.
SKŁADNIKI: 7-8 średnich buraków, 5-6 ząbków czosnku, nieduży kawałek chrzanu lub imbiru, po kilka sztuki liści laurowych i ziela angielskiego, szczypta gorczycy i soli morskiej, przegotowana woda.
Topinambur to prawdopodobnie jedno z najbardziej niedocenianych warzyw przez nasze społeczeństwo - a przecież jego właściwości zdrowotne są olbrzymie, a cena niewygórowana (zwłaszcza, jeśli korzystamy z gazetek promocyjnych). Świetnie sprawdzi się nie tylko jako składnik dań, ale w postaci… kawy! Kawa taka rozgrzeje nasz organizm, co jest niezwykle istotne w zimowe dni, dostarczy kompleksu witamin z grup B i C. Zawiera również krzem, który korzystnie wpływa na wygląd włosów oraz paznokci. Jej regularne picie poprawia wyniki krwi, a także zmniejsza ilość odkładającego się złego cholesterolu. Kawa z topinamburu to napój o naprawdę fantastycznych właściwościach!
Oto nasz przepis na kawę z tego cudownego warzywa. Sprawdzi się jako alternatywa do tradycyjnej kawy, lub jako napój pity okazjonalnie.
Składniki: kilka bulw topinambiru, woda, ulubiony dodatek do kawy
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie