
We wtorek 21 października br. w restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne „Gęsina na Świętego Marcina”. Spotkanie poświęcone było tradycji spożywania gęsiny w Polsce. Uczestnicy pod okiem szefowej kuchni Marzeny Hajn przygotowali gęsinę, którą dostarczyła firma Cedrob.
Celem spotkanie była popularyzacja spożywania gęsiny w Polsce oraz zainspirowanie do różnorodnego wykorzystania jej w kuchni. Uczestnicy warsztatów kulinarnych przyrządzali m.in.: okrasę z gęsiny z razową grzanką, gęsie rillettes, gęś w całości z farszem z cielęciny i wątróbki gęsiej oraz konfiturę jesienną z dyni i czerwonej cebuli. W trakcie spotkania można było spróbować przygotowanych potraw oraz wędlin marki Gobarto. Po warsztatach zaproszono wszystkich na uroczysty obiad, podczas którego goście mieli okazję do rozmowy z przedstawicielami firmy Cedrob.
Głównymi tematami poruszanym podczas spotkania były walory smakowe i prozdrowotne gęsiny oraz wysokie standardy hodowli gęsi obowiązujące w firmie Cedrob. Organizatorów spotkania kulinarnego reprezentowali: Dyrektor ds. Wędlin - Dariusz Flisikowski, Dyrektor Działu Technologii i Wdrożeń - Aneta Łopacka oraz Kierownik Działu Promocji i Reklamy - Anna Wiśniewska.
Marzena Hajn udostępniła autorskie przepisy przygotowania gęsiny na różne sposoby. Znajdują się one w załączeniu.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie