
To była prawdziwa uczta dla zmysłów i serc! W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie odbyła się wyjątkowa edycja konkursu kulinarnego „Wielkanoc w Golądkowie", w której udział wzięło aż dziewięć zespołów ze szkół podstawowych. Młodzi kucharze zaskoczyli wszystkich swoim zaangażowaniem, kreatywnością i prawdziwą pasją do gotowania.
Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie miał zaszczyt być partnerem i współsponsorem tego wydarzenia, wspierając młodych mistrzów kuchni w ich kulinarnej przygodzie. Z dumą informujemy, że ufundowaliśmy drugą nagrodę w konkursie – dla nas to nie tylko forma wsparcia, ale przede wszystkim wyraz uznania dla pracy i serca, jakie dzieci włożyły w swoje potrawy.
Na stołach pojawiły się m.in. pasztety (w tym jajeczne!), tarta z łososiem, naleśniczki, zrazy, a nawet pieczona kaczka z jabłkami – wszystko w świątecznym tonie, przygotowane z dbałością o smak i prezentację. Potrawy zachwycały zarówno jury, jak i gości wydarzenia.
Zwycięskie drużyny i ich wyjątkowe dania:
I miejsce – Szkoła Podstawowa w Dzierżeninie za „Wielkanocny tost z jajkiem poche z sosem jogurtowo-majonezowym";
II miejsce – Szkoła Podstawowa w Gołyminie-Ośrodku za „Pasztet wielkanocny z jajek";
III miejsce – Szkoła Podstawowa w Nowym Niestępowie za „Tartę z faszem jajecznym, musem z łososia i sosem żurawinowym".
Cieszymy się, że możemy wspierać takie inicjatywy, które promują tradycję, współpracę i kreatywność młodych ludzi. Takie chwile pokazują, że kulinarna pasja i szacunek do dziedzictwa – również tego związanego z łowiectwem – mają się świetnie i warto w nie inwestować.
autor: Katarzyna Dudek Łowczy Okręgowy ZO PZŁ w Ciechanowie
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie