Reklama

W kiełbasie i mięsie wykryto salmonellę. GIS ostrzega

25/03/2019 14:25

Obecność pałeczek salmonelli wykryto w kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie i nie zaleca spożywania wskazanych w komunikacie produktów.

Bakterie wykryto w kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej. Jak wyjaśnia GIS obecność salmonelli wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Kwestionowane partie produktów są już wycofywane ze sprzedaży. Do czasu wyeliminowania zagrożenia, decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii producent wyrobów ma zakaz produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Ostrzeżenie dotyczy następujących produktów:

Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP:

Nr partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 03.04.2019 r.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej:

Numer partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 24.03.2019 r.

Kiełbasa surowa metka łososiowa:

Numer partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.

Producentem są Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Kier.

(fot. pixabay/GIS)

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do