
Obecność pałeczek salmonelli wykryto w kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie i nie zaleca spożywania wskazanych w komunikacie produktów.
Bakterie wykryto w kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej. Jak wyjaśnia GIS obecność salmonelli wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Kwestionowane partie produktów są już wycofywane ze sprzedaży. Do czasu wyeliminowania zagrożenia, decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii producent wyrobów ma zakaz produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
Ostrzeżenie dotyczy następujących produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP:
Nr partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej:
Numer partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 24.03.2019 r.
Kiełbasa surowa metka łososiowa:
Numer partii: 72;
Data produkcji: 13.03.2019 r.;
Data przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.
Producentem są Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Kier.
(fot. pixabay/GIS)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie