
Bank Żywności w Ciechanowie zaprosił uczniów ciechanowskich szkół do włączenia się w obchody Światowego Dnia Żywności 16 października, które odbywają się pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Chcemy zwrócić szczególną uwagę na skutki ekologiczne tego zjawiska, z których niewiele osób zdaje sobie wciąż sprawę.
Problem marnowania żywności jest niezwykle istotny, zarówno w kontekście ekologicznym, jak również ekonomicznym i społecznym, gdyż co roku w Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia. Warto już od najmłodszych lat uczyć właściwych postaw poszanowania jedzenia, ponieważ za połowę tej liczby odpowiedzialność ponosimy my- konsumenci.
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że każdego roku marnuje się jedna trzecia wyprodukowanej globalnie żywności. To 1,3 mld ton jedzenia. Na świecie głoduje miliard osób, podczas gdy aż 40 proc. Amerykanów wyrzuca zakupione towary. W Europie nie jest lepiej – na wysypiska rocznie trafia 89 mln ton jedzenia. 60% wyrzucanej żywności wciąż nadaje się do spożycia, a kolejne 20% można by zaoszczędzić dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i niedopuszczeniu do jej zepsucia.
Aż 34 proc. ankietowanych Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. To wynik z 2017 r. Rok wcześniej "tak" odpowiedziało 31 proc. badanych. Powoli zbliżamy się do niechlubnego rekordu z 2013 r., kiedy do marnowania jedzenia przyznało się aż 39 proc. Polaków.
Statystyczny dorosły Polak marnuje rocznie 52 kg jedzenia. Złe nawyki powstają również w miejscach, które powinny edukować, czyli w szkołach. Przeciętny uczeń pozostawia niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg (źródło: dr M. Kowalewska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW). Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 l zmarnowanej wody użytej podczas procesu produkcji, więc łatwo stwierdzić, gdzie zaczyna się problem.
Z marnowaniem żywności mamy do czynienia na każdym kroku. Już na etapie produkcji część artykułów spożywczych wciąż nadających się do spożycia jest eliminowana z powodu błędu na opakowaniu lub drobnych uszkodzeń. Na polu pozostają warzywa, które są zbyt małe lub niekształtne, gdyż nie znajdują one zainteresowania kupujących, choć smakują tak samo jak te o perfekcyjnych kształtach.
Problem marnowania jedzenia dotyczy w ogromnej mierze indywidualnych konsumentów. Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności oraz brak umiejętności odpowiedniego przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych sprawiają, że część z nich trafia do śmietnika. Wyrzucając żywność marnujemy nie tylko produkt spożywczy. Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcją, transportem, zakupem i przechowywaniem- energii oraz wody potrzebnej do jego wytworzenia. To także rosnąca w przerażającym tempie ilość śmieci, również z opakowań.
Żywność jest surowcem, którego wyprodukowanie jest wysoce kosztowne dla środowiska. Produkcja, transport i przechowywanie żywności generuje ok. 20% ilości emitowanych gazów cieplarnianych. Metan pochodzący z gnijącej żywności jest 20 krotnie groźniejszym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla.
O ile tak duże liczby mogą nie robić wrażenia, bo ciężko je sobie wyobrazić, to wystarczy zajrzeć do portfela, by przekonać się, jak wiele tracimy. Statystyczny Polak razem z niezjedzoną żywnością wyrzuca do kosza 50 zł miesięcznie. Przy czteroosobowej rodzinie to już 200 zł – i 2400 zł rocznie. W skali całej Polski to ogromne kwoty, które bezmyślnie tracimy. Najwyższy czas zaktualizować stare powiedzenie, bo dziś pieniądze leżą nie na ulicy, tylko w śmietniku.
Przebieg obchodów Światowego Dnia Żywności w Ciechanowie:
16.10.2018 r: o godz. 12:00 rusza Strajk Żywności - zbiórka na Placu Piłsudskiego skąd przemaszerujemy barwnym korowodem do hali sportowej MAZOVII przy ul. Kraszewskiego. Dzieci przebrane za owoce i warzywa na transparentach poniosą hasła dotyczące niemarnowania żywności. W hali sportowej czeka na uczestników wiele atrakcji: konkursy, gra edukacyjna, warsztaty kulinarne- wszystkie związane z niemarnowaniem jedzenia. Zakończenie przewidziano na godz. 14:00.
17.10.2018r - Bank Żywności zaprasza Gości- od godziny 9:00 uczniowie wraz z opiekunami zapoznają się z codzienną pracą Banku Żywności oraz wezmą udział w praktycznej „Lekcji niemarnowania”i w formie warsztatowej nauczą się jak samemu nie marnować jedzenia.
W tym roku w Polsce, obchody tego dnia mają wyjątkowy wymiar ponieważ łączą się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, będącą częścią długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję”, finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Działaniem angażującym społeczeństwo wokół tematu niemarnowania żywności będzie „Konkurs EkoSelfie” którego celem będzie wyróżnienie i promocja najciekawszych zdjęć prezentujących aktywność w zakresie propagowania prawidłowych zachowań proekologicznych. W ramach projektu powstał również serwis www.niemarnuje.bankizywnosci.pl
źródło: Bank Żywności w Ciechanowie
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ble ble ble.Już widzę jak biedni mieszkańcy Ciechanowa i podobnych miejscowości marnują żywność.
Kiedyś otrzymałem z Ciechanowskiego MOPSu zlecenie na pobranie żywności z Banku Żywności w Ciechanowie.Gdy przybyłem na miejsce,pracownica sklepu Filantrop zabrała mi zlecenie i kazała od nowa zbierać dokumenty o zarobkach moich rodziców a także zaświadczenie z Urzędu Pracy.Dlatego nie otrzymaliśmy żywności w ogóle.Zlecenie jest po to aby wydać żywność.-Kim są pracownicy Banku Żywności w Ciechanowie?
Morawiecki największy łgarz, wstyd
Morawiecki największy łgarz, wstyd