
Główny Inspektor Sanitarny wydał decyzję o wycofaniu ze sprzedaży kilkunastu partii jaj. Powodem jest wykrycie salmonelli.
Mowa o jajach z chowu na wolnym wybiegu, oznakowanych kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, których producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o. Służby weterynaryjne wykryły obecność bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z jednego z kurników. W związku z tym nakazano producentowi wycofanie ze sprzedaży partii jaj pochodzących właśnie z kurnika, gdzie wykryto nieprawidłowości.
Ostrzeżenie dotyczy następujących partii: Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii - 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r. Numery partii/ data minimalnej trwałości: nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019; nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019; nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019; nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019; nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019.
Z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumenci nie powinni spożywać, szczególnie na surowo, jaj z partii wskazanych w komunikacie.
(fot. gis.gov.pl)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie