
W najbliższy poniedziałek (23 października) Państwowa Akademia Nauk Stosowanych (dawna Państwowa Uczelnia Zawodowa) zaprasza na trzy inicjatywy, skierowane do mieszkańców. Tradycyjnie będzie można wziąć udział w jesiennej akcji oddawania krwi, ale przygotowano jeszcze dwie inne propozycje, m.in seminarium na temat nie marnowania jedzenia w kuchni.
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, jak cennym darem jest krew. Ma ona ogromną moc pomagania tym, którzy jej potrzebują. Dawcą może być każda zdrowa osoba w wieku od 18 do 65 lat, która waży co najmniej 50 kg. Rejestrować będzie się można już od godz. 9.00 w siedzibie uczelni przy ul. Wojska Polskiego 51. Trzeba jedynie zabrać ze sobą dokument tożsamości ze zdjęciem i numerem Pesel.
PANS wspólnie z Wojskowym Centrum Rekrutacji zaprasza 5 na spotkania informacyjne dla tych, którzy chcieliby zostać żołnierzem Rzeczpospolitej Polskiej. Pierwsze będzie zorganizowane już dziś, 20 października, w godz. 12.00-12.45 w Wydziale Inżynierii i Ekonomii (Sala 102) w siedzibie uczelni przy ul. Narutowicza. Kolejne dwa spotkania na ten temat zaplanowano w poniedziałek (23 października) w godz. 9.00-9.45 w Wydziale Nauk o Zdrowiu i Nauk Społecznych (Aula B, ul. Wojska Polskiego) i we wtorek (24 października) w godz. 14.0-14.45 (Aula 6) w Wydziale Nauk Technicznych i Społecznych (Mława, ul. Warszawska 52).
W siedzibie przy ul. Wojska Polskiego 51 odbędzie się także w najbliższy poniedziałek seminarium pt. Zero waste kitchen. Rozpocznie się ono o godz. 10.00. Jest organizowane przez uczelnię wspólnie z Bankiem Żywności w Ciechanowie i gabinetem dietetycznym ladydieta.pl.
Po otwarciu o tym, jak nie marnować żywności opowie Jolanta Falba, edukatorka dzieci i młodzieży, trenerka kulinarna prowadząca warsztaty kulinarne w duchu zero waste (nie marnowania żywności). Na temat daty ważności czy przydatności na opakowaniach opowie Dorota Jezierska - prezeska Banku Żywności w Ciechanowie, ekspertka Federacji Polskich Banków Żywności. O godz. 10.45 zaplanowano wykład Magdaleny Kucińskiej z ciechanowskiego Sanepidu na temat bezpieczeństwa żywności. O godz. 11.15 o tym, jak nie marnować żywności opowie Aleksandra Czarnewicz – Kamińska, wykładowczyni akademicka, dietetyczka, specjalistka ds. żywienia, autorka bloga kulinarnego. Spotkanie zakończy dyskusja.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
dla kogo te spotkania - dla bezrobotnych i emerytów.... jak cała reszta oferty coeku i kamienicy W18.... a teraz jeszcze odnawiany młyn, miasto umiera, ludzie wyjeżdżają, bo tu nie ma życia... normalny człowiek jest w pracy w godzinach, w których te instytucje są otwarte