
Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe, którymi wyróżniają się spośród innych produktów spożywczych. Poza tym zawierają również pewne ilości witamin oraz składników mineralnych. Z jednej strony są więc cenionym artykułem spożywczym, ale z drugiej mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Trucizny zawarte w grzybach należą do najsilniej działających w przyrodzie. Są oporne na obróbkę kulinarną (nawet długotrwałe gotowanie), suszenie i zamrażanie, a także działanie soków trawiennych. Śmiertelne zatrucie osoby dorosłej może nastąpić po zjedzeniu jednego średniej wielkości owocnika trującego grzyba, śmiertelne zatrucie dziecka – po zjedzeniu połowy owocnika.
W Polsce rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe. Najpoważniejsze zatrucia powoduje muchomor sromotnikowy, jadowity i wiosenny. Gatunki te często mylone są z pieczarką gołąbkiem zielonym, gąską zieloną oraz kanią. Dużą liczbę zatruć pokarmowych powodują też piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy oraz krowiak podwinięty – popularna olszówka. Obgotowywanie tego popularnego grzyba zmniejsza właściwości trujące, ale nie likwiduje ich zupełnie. Często spożywany może po latach powodować uszkodzenie wątroby, wzroku a nawet czerwonych ciałek krwi.
W zależności od rodzaju toksyn objawy zatrucia grzybami mogą być różne i występować w różnym czasie ( od 3-4 godz. do 40 godz.). Większość zatruć ma podobny początek – zaczynają się zazwyczaj od bólów głowy, brzucha, wymiotów, biegunek i dołączają się do nich objawy charakterystyczne dla danej toksyny. Jeżeli wystąpiły one po spożyciu grzybów, nie należy ich lekceważyć i zawsze udać się do lekarza. Nie jest wskazane podawanie choremu jakichkolwiek leków. Korzystne jest natomiast spożycie środków wywołujących wymioty np. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej solą kuchenną. Próbki wymiocin, kału i resztki potraw należy zabezpieczyć w celu identyfikacji grzyba, co umożliwia właściwą diagnozę i leczenie.
Na temat zatruć grzybami napisano już wiele. Okazuje się jednak, że informacji, a także ostrzeżeń przed spożywaniem nieznanych grzybów jest ciągle za mało – każdego roku odnotowuje się zatrucia śmiertelne. Aby ich uniknąć należy bezwzględnie zastosować się do tzw. „Dekalogu grzybiarza”, który mówi, że:
- zbieramy wyłącznie gatunki dobrze znane;
- nie zbieramy owocników młodych, trudnych do rozpoznania;
- nie ścinamy samych kapeluszy, oglądamy dokładnie trzon, szczególnie jego zakończenie;
- nie spożywamy grzybów trudnych do identyfikacji: rozdrobnionych i połamanych (szczególnie w suszu);
- nie zbieramy grzybów do toreb plastikowych , a jedynie do przewiewnych koszy;
- wykorzystujemy tylko grzyby świeże;
- nie przechowujemy potraw grzybowych parokrotnie je odgrzewając;
- nie kupujemy grzybów od przygodnych sprzedawców;
- nie wykorzystujemy grzybów zbieranych przez same dzieci;
- zwalczamy wszelkie przesądy dotyczące sposobu identyfikacji grzybów.
źródło: PSSE Ciechanów/fot. pixabay
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie