Reklama

Sezon na grzyby w pełni. Ciechanowski Sanepid radzi zbieraczom

24/08/2016 16:17

Zbieranie grzybów w Polsce było i jest bardzo popularne. Są one chętnie spożywane ze względu na walory smakowe, którymi wyróżniają się spośród innych produktów spożywczych. Poza tym zawierają również pewne ilości witamin oraz składników mineralnych. Z jednej strony są więc cenionym artykułem spożywczym, ale z drugiej mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

 

Trucizny zawarte w grzybach należą do najsilniej działających w przyrodzie. Są oporne na obróbkę kulinarną (nawet długotrwałe gotowanie), suszenie i zamrażanie, a także działanie soków trawiennych. Śmiertelne zatrucie osoby dorosłej może nastąpić po zjedzeniu jednego średniej wielkości owocnika trującego grzyba, śmiertelne zatrucie dziecka – po zjedzeniu połowy owocnika.

W Polsce rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe. Najpoważniejsze zatrucia powoduje muchomor sromotnikowy, jadowity i wiosenny. Gatunki te często mylone są z pieczarką gołąbkiem zielonym, gąską zieloną oraz kanią. Dużą liczbę zatruć pokarmowych powodują też piestrzenica kasztanowata, zasłonak rudy oraz krowiak podwinięty – popularna olszówka. Obgotowywanie tego popularnego grzyba zmniejsza właściwości trujące, ale nie likwiduje ich zupełnie. Często spożywany może po latach powodować uszkodzenie wątroby, wzroku a nawet czerwonych ciałek krwi.

W zależności od rodzaju toksyn objawy zatrucia grzybami mogą być różne i występować w różnym czasie ( od 3-4 godz. do 40 godz.). Większość zatruć ma podobny początek – zaczynają się zazwyczaj od bólów głowy, brzucha, wymiotów, biegunek i dołączają się do nich objawy charakterystyczne dla danej toksyny. Jeżeli wystąpiły one po spożyciu grzybów, nie należy ich lekceważyć i zawsze udać się do lekarza. Nie jest wskazane podawanie choremu jakichkolwiek leków. Korzystne jest natomiast spożycie środków wywołujących wymioty np. ciepłej wody z rozpuszczoną w niej solą kuchenną. Próbki wymiocin, kału i resztki potraw należy zabezpieczyć w celu identyfikacji grzyba, co umożliwia właściwą diagnozę i leczenie.

Na temat zatruć grzybami napisano już wiele. Okazuje się jednak, że informacji, a także ostrzeżeń przed spożywaniem nieznanych grzybów jest ciągle za mało – każdego roku odnotowuje się zatrucia śmiertelne. Aby ich uniknąć należy bezwzględnie zastosować się do tzw. „Dekalogu grzybiarza”, który mówi, że:

- zbieramy wyłącznie gatunki dobrze znane;

- nie zbieramy owocników młodych, trudnych do rozpoznania;

- nie ścinamy samych kapeluszy, oglądamy dokładnie trzon, szczególnie jego zakończenie;

- nie spożywamy grzybów trudnych do identyfikacji: rozdrobnionych i połamanych (szczególnie w suszu);

- nie zbieramy grzybów do toreb plastikowych , a jedynie do przewiewnych koszy;

- wykorzystujemy tylko grzyby świeże;

- nie przechowujemy potraw grzybowych parokrotnie je odgrzewając;

- nie kupujemy grzybów od przygodnych sprzedawców;

- nie wykorzystujemy grzybów zbieranych przez same dzieci;

- zwalczamy wszelkie przesądy dotyczące sposobu identyfikacji grzybów.

źródło: PSSE Ciechanów/fot. pixabay

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do