
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży czterech partii pieprzu mielonego. W próbkach produktu wykryto salmonellę.
Wydane ostrzeżenie dotyczy następujących partii pieprzu czarnego mielonego, wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.
GIS wyjaśnia, że w przebadanych w ramach kontroli urzędowej próbkach produktu stwierdzono obecność bakterii salmonella. Konsumenci nie powinni spożywać produktu pochodzącego z partii wskazanych w komunikacie. Może to bowiem grozić zatruciem pokarmowym.
Firma, z której pochodził wadliwy pieprz poinformowała, że produkt natychmiast został wycofany ze sprzedaży i wymieniony na wolny od wad, pochodzący już od innego dostawcy. Zapewniła również, że Sanepid przeprowadził na terenie zakładu badania, które nie wykazały obecności salmonelli zarówno u pracowników, jak i w samym zakładzie. Ponadto firma natychmiast zakończyła współpracę z dostawcą, od którego pochodził pieprz z zanieczyszczeniem.
(fot. pixabay/GIS)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie