
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego, dostępne w marketach sieci Biedronka.
Mowa o produktach: Świeża Ćwiartka Vacum, nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 10.04.2022 oraz Świeży filet z piersi kurczaka map, nr partii: 215622, termin przydatności do spożycia: 11.04.2022. Producentem jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX”.
Spółka Jeronimo Martins podjęła decyzję o wycofaniu kwestionowanych partii mięsa ze sprzedaży. - Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - wyjaśnia GIS i apeluje, by nie spożywać mięsa z partii wskazanych w komunikacie.
(fot. GIS/pixabay)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Jak mam kupić fileta to już wolę całego kurczaka! Sam sobie go rozbiorę i zrobię.