
Dwie partie mięsa drobiowego są wycofywane ze sprzedaży z powodu wykrycia obecności bakterii Salmonella Enteritidis - informuje Główny Inspektor Sanitarny. Producentem mięsa jest firma Cedrob z Ujazdówka pod Ciechanowem.
Nieprawidłowości wykryto w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej. Jak informuje GIS obecność bakterii stwierdzono w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt. W związku z tym cała partia mięsa drobiowego (obejmująca różne elementy drobiowe) oznaczona numerem 232/2/222/20 (termin przydatności do spożycia od 23 do 29 sierpnia) została wycofana ze sprzedaży.
Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której stwierdzono zanieczyszczenie. Dlatego z obrotu wycofane zostało też mięso z partii o numerze 232/2/309/20 (termin przydatności od 24 do 29 sierpnia).
- CEDROB S.A. przedstawił dowody przekazania informacji o towarze niezgodnym pracownikom działu handlowego, odpowiedzialnym za poinformowanie odbiorców zakwestionowanego asortymentu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu - informuje Główny Inspektor Sanitarny.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktów ze wskazanych w komunikacie partii, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. - Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - ostrzegają służby sanitarne.
(fot. pixabay)
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Niemożliwe,taki nowoczesny zakład. Co innego Ciechanów tam mogło sie to zdarzyć np. co tydzień. Albo sie cos lub ktoś zmienił w weterynarii albo niedlugo bedzie koniec świata.