
Wszystkim naszym klientom, dotychczasowym i przyszłym, przede wszystkim RADOŚCI i ODPOCZYNKU na Święta życzymy! A jeśli ktoś chciałby w te Święta połączyć tradycję z naszymi wskazówkami – służymy radą poniżej.
KULINARNE ZASADY ZDROWYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
1. Robiąc przedświąteczne zakupy dokładnie zaplanuj jakich składników potrzebujesz. Pamiętaj aby na zakupy iść najedzonym – unikniesz kupowania zbędnych produktów w tym słodyczy, które zjesz po drodze do domu…
2. Planując świąteczne menu już na początku ogranicz ilość przygotowywanych potraw. Śledź na 5 sposobów? Naprawdę wystarczy jeden rodzaj śledziowej sałatki.
3. Przygotowując ciasta świąteczne zwróć uwagę na składniki. Zmniejsz ilość cukru, masła, śmietany. Wybierz ciasta z większą ilością owoców.
4. Podczas przygotowań, porządków nie omijaj żadnego posiłku. W ferworze przygotowań zdarza nam się zapomnieć o posiłkach w ciągu dnia, co skutkuje objadaniem się po wykonaniu wszystkich zaplanowanych zadań.
5. Przygotowując dania mięsne wybieraj odpowiednie techniki kulinarne: pieczenie czy duszenie. Podczas przygotowywania mięs nie dodawaj tłuszczu oraz unikaj tłustych dodatków np. boczku czy słoniny.
6. Ponieważ na stole będzie dużo przysmaków, które będziesz chciał/a spróbować, nakładaj bardzo małe porcje. Wybieraj potrawy, które naprawdę są typowo świątecznym przysmakiem. Makaron, chleb, ziemniaki… to masz na co dzień, więc zrezygnuj z nich w święta.
7. Nie siedź przy stole zbyt długo. Takie biesiadowania kończą się zwykle przejedzeniem. Po posiłku przejdź się na spacer np. z psem lub weź udział w grach i zabawach przygotowanych dla dzieci.
8. Przygotowując zupy zrezygnuj z ich zabielania śmietaną i zagęszczania mąką.
9. Unikaj majonezu dodawanego do sałatek i jajek, znacznie podwyższa kaloryczność potrawy, a wysoka zawartość tłuszczu jest niekorzystna dla naszego organizmu.. Łyżeczka majonezu to aż 75 kcal. Do mięs i sałatek postaraj się przygotować aromatyczne ziołowe i chrzanowe sosy na bazie gęstego jogurtu.
10. Nie mieszaj dań mięsnych ze słodkimi ciastami. Między posiłkiem głównym a deserem zrób przynajmniej 2-3 godziny przerwy.
11. Wspomóż swój układ trawienny ziołowymi naparami. Pomocne w tej kwestii będą produkty Naturhouse.
12. Uważaj na używki takie jak kawa, mocna herbata czy alkohol. W dużych ilościach nie są wskazane również na co dzień, ale w połączeniu z brakiem ruchu i ogromną ilością jedzenia mogą okazać się wyjątkowo niekorzystne.
13. Wypocznij! Wykorzystaj świąteczny czas na spędzenie go z ważnymi dla Ciebie osobami. Odpocznij psychicznie a skorzysta z tego również Twój żołądek, który będzie lepiej trawił pochłonięte pyszności.
14. Spal świąteczne kalorie na karnawałowym balu, przyjęciu lub innej potańcówce! Tańcz do białego rana i pamiętaj o zwiększonym zapotrzebowaniu na wodę.
Jeszcze raz – Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Życzą Katarzyna Chrząszcz - Dietetyk Naturhouse i Krystyna Kiempczyńska - Asystentka Dietetyka
Centrum Dietetyczne Naturhouse
Plac Tadeusza Kościuszki 9a
Ciechanów
Tel. 023-675 12 31
Kom: 516-681-687
mail:ciechanow.kosciuszki@naturhouse-polska.com
www.naturhouse-polska.pl
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 11:00 - 20:00
Wtorek: 8:00 - 16:00
Środa: 11:00 - 19:00
Czwartek: 11:00 - 20:00
Piątek: 8:00 - 14:00
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie