Reklama

Naturalna witamina C wady i zalety

03/04/2019 09:58

Witamina C jest niezwykle ważnym elementem w naszym organizmie. Jej niedobór powoduje osłabienie oraz szybkie starzenie się organizmu.

Co więcej, witamina C jest również odpowiedzialna za odpowiednią kondycję fizyczną – jej niedobór może hamować rozwój naszego ciała. Dlatego też ważne jest jak stosować witaminę C oraz poznać wady i zalety naturalnej witaminy C.

1. Zalety naturalnej witaminy C

2. Wady naturalnej witaminy C

3. Najważniejsze źródła witaminy C

Zalety naturalnej witaminy C

Witamina C ma mnóstwo zalet, zwłaszcza naturalna witamina C, która jest zalecana w dawce 200mg na dobę. Po pierwsze, po zażyciu tej witaminy możesz być pewien/pewna, że pozbędziesz się zmarszczek, bowiem ta witamina jest dedykowana osobom, które chcą zredukować zmarszczki i „stary” wygląd skóry. Co więcej, witamina C może okazać się zbawienna dla osób, które mają problemy z przyswojeniem żelaza. Witamina C jest odpowiedzialna za wspomaganie procesów krwiotwórczych. Jednak najważniejszą zaletą jest zapewnienie odpowiedniej aktywności układu immunologicznego, więc dzięki zażywaniu witaminy C jesteśmy mniej narażeni na choroby wokół nas, takie jak grypa oraz przeziębienie. Dlatego tak często suplementy diety z witaminą C są rekomendowane przez lekarzy podczas zimowych miesięcy.

Wady naturalnej witaminy C

Niestety naturalna witamina C ma również swoje wady, które również powinny być poznane przed podjęciem decyzji o dodatkowej suplementacji naszego organizmu. Pierwszą wadą jest ilość przyswojonej substancji w ciągu doby. Obecnie zalecana dawka dla mieszkańców Polski (każdy kraj ma swoje indywidualne normy) wynosi 200 mg na 24 godziny. Kiedy stosujemy naturalną witaminę C, nie mamy pewności, że przyjmiemy odpowiednią ilość tej substancji. Kolejnym ważną informacją jest fakt, że witamina C jest bardzo szybko niszczona podczas gotowania oraz smażenia, więc jej zażywanie jest wtedy bezcelowe. Zatem jeśli chcemy dostarczyć naszemu organizmowi witaminę C w postaci naturalnej, warto to zrobić w wersji surowej.

Źródła witaminy C

Każda witamina, w tym witamina C ma swoje wady i zalety. Jednak warto stosować się do wymienionych informacji i skupić się na produktach, które są bogate w tą witaminę. Najbardziej wartościowym produktem jest dzika róża, która zawiera 426mg tej witaminy w 100 gramach. Innymi produktami są: papryka żółta (183mg witaminy C w 100 gramach), papryka czerwona (128mg witaminy C w 100 gramach) oraz czarna porzeczka (181mg witaminy C w 100 gramach).

 

Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do