
Z okazji Światowego Dnia Żywności 16 października, na ciechanowskim deptaku przy ul. Warszawskiej w godz. 11:00 – 13:00, odbędzie się kolorowy przemarsz mięs i wędlin, mający na celu manifestację sprzeciwu wobec marnowania żywności.
Bank Żywności w Ciechanowie włączy się w akcję „Strajk Żywności”, której hasło przewodnie brzmi:
NIE RZUCAJ MIĘSEM …do kosza!
Specjalnie wyznaczony przez FAO Światowy Dzień Żywności przypomina społeczeństwu o globalnych problemach żywnościowych jak np. niedożywienie dzieci i zachęca do podejmowania działań, mających na celu zapobieganie takim problemom. Barwne manifestacje, organizowane od 2009 roku, pomagają okazywać sprzeciw wobec marnowania żywności, co najczęściej spowodowane jest niewiedzą odnośnie sposobu przechowywania tych produktów. Co ciekawe Polska znajduje się na 5 miejscu spośród Państw marnujących najwięcej jedzenia – według danych Eurostatu w ciągu roku jest to aż 9 mln ton.
W Ciechanowie Strajk Żywności odbędzie się już po raz drugi:
”Strajki Żywności pojawią się na ulicach polskich miast już po raz trzeci, natomiast w Ciechanowie po raz drugi. W tym roku ich głównymi bohaterami będą wędliny i mięso. W ten sposób chcemy zwrócić uwagę na problem marnowania żywności oraz konkretne straty, jakie wiążą się z wyrzucaniem tych produktów”- mówi Dorota Jezierska, prezes Banku Żywności w Ciechanowie. „Mięso i wędliny to produkty, których wyprodukowanie generuje ogromne koszty ekologiczne, a ich marnowanie również koszty ekonomiczne i społeczne. Dlatego też musimy pamiętać o tym, że marnowanie żywności to nie tylko wyrzucanie konkretnego produktu, ale również zmarnowanie wody, energii, paliwa.”
Gościem honorowym, delegatem Urzędu Marszałkowskiego będzie Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego - Janina Ewa Orzełowska, nadzorująca działalność Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich oraz Departamentu Środowiska.
W związku z akcją, Fundacja Bank Żywności przeprowadziła w ciechanowskich szkołach prelekcje na temat nie marnowania żywności. Oto kilka wskazówek:
- Planuj zakupy – przed wyjściem do sklepu sprawdź, czy nie masz już zakupionych produktów, które możesz wykorzystać. Jeśli nie, to zrób listę zakupów tylko potrzebnych ilości
- Licz proporcje - policz, ile poszczególnych produktów potrzebujesz zużyć, aby przygotować danie dla określonej liczby osób. Będziesz mieć wtedy pewność, że po obiedzie nic się nie zmarnuje.
- Odpowiednio przechowuj żywność
- Jeśli jesteś producentem, hurtownikiem bądź rolnikiem rozpocznij współpracę z Bankiem Żywności przekazując swoje zagrożone zmarnowaniem produkty. W ten sposób przyczynisz się do zmniejszenia skali wyrzucanych produktów oraz pomożesz osobom potrzebującym! Aby przekazać żywność skontaktuj się z Bankiem Żywności w Ciechanowie, ul Śmiecińska 9.
„Misją Banków Żywności jest z jednej strony zapobieganie marnowaniu żywności, a z drugiej ograniczanie obszarów ubóstwa przez przekazywanie pozyskanej żywności osobom najuboższym. Niestety owoce i warzywa nadal stanowią niewielki procent pozyskiwanych przez Bank Żywności w Ciechanowie artykułów. Dlatego apelujemy szczególnie do producentów, hurtowników oraz rolników, aby przyczynili się do zmniejszania skali marnowania i przekazywali zagrożone produkty do naszego Banku Żywności”- mówi Przemysław Bartczak-wiceprezes, koordynator programu PEAD.
Koordynatorem „Strajków Żywności” jest Federacja Polskich Banków Żywności. Więcej informacji na: www.niemarnuje.pl
Zachęcamy Ciechanowian do włączenia się w akcję.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie