Reklama

Koronawirus SARS COV 2 – złap go na początku objawów

24/11/2020 08:45

Koronawirus SARS-CoV-2 od kliku miesięcy gra w naszym życiu rolę główną. W Ciechanowie właściwie dopiero w sezonie jesiennym jest on obecny wyraźnie – w przepełnionym szpitalu, wśród znajomych na kwarantannie wreszcie w najbliższej rodzinie, gdzie praktycznie większość zetknęła się z osobami chorymi łagodniej lub poważniej.

Pisaliśmy już o tym wcześniej, że kluczowym parametrem do zachowania lepszej odporności jest prawidłowa masa ciała i dobra dieta oparta na warzywach, dobrym białku, zdrowych tłuszczach. Dzisiaj pragniemy Państwu podsumować zebrane informacje w materiałach naukowych oraz popularno-naukowych. Poniższe informacje nie stanowią porady medycznej, pokazują jedynie, jakie czynniki mogą pomóc w łagodniejszym przebiegu infekcji..

OD POCZĄTKU OBJAWÓW INFEKCJI NIE POZWÓL NAMNAŻAĆ SIĘ WIRUSOWI
W TWOIM ORGANIZMIE – WAŻNY JEST NATYCHMIASTOWY CZAS REAKCJI

  1. Niedoceniane nawilżacze pomieszczeń z możliwością używania naturalnych antywirusowych olejków aromatycznych – jako pierwsza bariera antywirusowa

Wiadomo, że najważniejszą drogą zakażenia wirusem jest nos i jama ustna.
Wirus bytuje i namnaża się w jamie nosowej i ustnej, zanim przeniknie do wnętrza organizmu. Dlatego bardzo ważna jest ciągła inhalacja pomieszczeń olejkami np. eukaliptusowym, bergamotowym, cynamonowym, tymiankowym, które skutecznie hamują rozwój wirusa w drogach oddechowych. Olejków tych możemy użyć także do kąpieli w wannie. Nie stosujemy ich do bezpośrednich inhalatorów ze względu na ryzyko podrażnienia błon śluzowych. (źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7427755/)

  1. Od pierwszych objawów infekcji ważne znaczenie ma CYNK jako minerał wspierający odporność i blokujący rozwój infekcji wirusowej.
    Wiele źródeł podaje, że kilkudniowa suplementacja cynkiem (cytrynian cynku, pikolinian cynku) w wyższych dawkach w trakcie infekcji stosowanych 4-5 razy dziennie znacząco pomogła spowolnić rozwój infekcji. (Żródło https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-548949) Cynk to jeden z mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego - nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek.

  2. Codziennie suplementuj witaminę C wraz z kwersetyną – najlepiej rozpuść witaminę C w szklance letniej wody wraz z kwersetyną i pij 4-5 szklanek dziennie.

 

O właściwościach witaminy C każdy praktycznie słyszał, natomiast mało osób zna kwercetynę, jako ważny element wspierający walkę z infekcją SARS COV 2. Pomaga ona synergistycznie w działaniu razem z witaminą C i cynkiem. W przypadku infekcji potrzebne będą wyższe dawki suplementacyjne kwercetyny dziennie, natomiast na co dzień dobrym źródłem kwercetyny w naszej diecie są takie warzywa jak cebula, brokuły, szpinak, papryka, kapusta.

(Żródło https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/)

  1. Witamina D3 to podstawowa witamina, którą powinno się suplementować codziennie, a przy tej infekcji jest to szczególnie ważne. Aby zobaczyć, czy ma się odpowiednie stężenie we krwi – należy wykonać badanie krwi. Poziom poniżej 30 ng/mL to niedobór. Wykazano, że osoby z niedoborem witaminy D3 miały znacznie częściej ciężki przebieg infekcji. Ta witamina z produktów spożywczych nie pokryje zapotrzebowania organizmu. Dlatego powinno się ją suplementować szczególnie sumiennie, wraz z witaminą K2 w dawkach dobowych 4000 jednostek. W szczególnie dużych niedoborach lekarz może zlecić wyższe dawkowanie, aby szybciej uzupełnić niedobór. Witamina D3 jest niezbędna do utrzymania właściwej gospodarki wapniowo-fosforowej. Dba też o prawidłową strukturę kośćca - zapobiega osteoporozie oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowego i immunologicznego (https://www.mp.pl/endokrynologia/wytyczne/241564,niedobor-witaminy-d-a-ciezki-przebieg-covid-19)

  2. Zadbaj o szczególnie zdrową dietę na czas infekcji. Wiadomo, iż nawet łagodny przebieg infekcji SARA COV 2 wiąże się z często utratą apetytu, zanikiem smaku i zapachu i z ogólnym dużym osłabieniem. Dlatego też bardzo ważne jest, aby w trakcie infekcji dostarczyć choć minimum energii z posiłku ciepłego. Radzimy, aby na czas infekcji, przy braku apetytu zgotować sobie pożywny rosół z mięsa wołowego wraz z dużą ilością warzyw i pić go często, chociaż w małych porcjach. Zalecamy picie sporej ilości herbat ziołowych, które mają szczególne antywirusowe działanie – herbaty z eukaliptusa, tymianku, traganka, omanu i imbiru oraz lukrecji. Przy lukrecji uważają osoby z wysokim ciśnieniem. Nie musimy chyba nikogo przekonywać, że spożywanie słodyczy, napojów gazowanych i innych niezdrowych potraw działa szczególnie w trakcie infekcji na pogorszenie jej przebiegu. Bardzo ważne jest, aby szczególnie w trakcie infekcji nie obciążać organizmu posiłkami, które zwiększą nadmiernie poziom glukozy i insuliny, czyli aby nie dostarczać nadmiernej ilości węglowodanów do organizmu (węglowodany – produkty zbożowe tzw. mączne, słodycze, napoje słodzone cukrem)

Dobra, wartościowa żywność bezkonkurencyjnie jest najlepszym źródłem zdrowia. Jednakże, w momencie szybkiego uzupełnienia niedoborów wskazanych wyżej składników warto sięgnąć po ich skoncentrowaną formę. W Naturhouse znajdziecie Państwo suplementy na bazie naturalnych ziół, warzyw i owoców, np. syrop Sambuki czy też syrop Bronisan. Sambuki to syrop z czarnego bzu (Sambucus nigra) znanego ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych.Wspiera proces odchudzania i jest idealnym uzupełnieniem diet kontrolujących wagę. Sambucyna jest główną substancją czynną czarnego bzu i ma działanie drenujące, lekko przeczyszczające, przeciwzapalne i poprawiające trawienie.

Bronisan Forte to suplement diety w postaci syropu ziołowego, który wspiera naturalną odporność organizmu, drogi oddechowe w trakcie zmian sezonowych, kiedy obserwujemy zwiększoną częstotliwość przeziębień. Ma starannie dobraną recepturę na bazie gruszki, ekstraktu z propolisu, jeżówki, sosny, babki i tymianku. Propolis tu zawarty jest naturalnym „antybiotykiem” pozyskiwanym od pszczół, zbierających pyłki kwiatowe. Ponadto, propolis jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. Wykazuje również działanie immunostymulujące.

Zapraszamy do nas wszystkie osoby, które chciałyby uzyskać więcej porad, jak się wzmocnić i podnieść odporność ogólną organizmu oraz pozbyć się nadmiernych kilogramów.

Centrum Dietetyczne Naturhouse

Plac Tadeusza Kościuszki 9a

Ciechanów

Tel. 023-675 12 31

Kom: 516-681-687

mail:ciechanow.kosciuszki@naturhouse-polska.com

www.naturhouse-polska.pl

 

Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 11:00 - 20:00
Wtorek: 8:00 - 16:00
Środa: 11:00 - 19:00
Czwartek: 11:00 - 20:00
Piątek: 8:00 - 14:00

Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do