
Koronawirus SARS-CoV-2 od kliku miesięcy gra w naszym życiu rolę główną. W Ciechanowie właściwie dopiero w sezonie jesiennym jest on obecny wyraźnie – w przepełnionym szpitalu, wśród znajomych na kwarantannie wreszcie w najbliższej rodzinie, gdzie praktycznie większość zetknęła się z osobami chorymi łagodniej lub poważniej.
Pisaliśmy już o tym wcześniej, że kluczowym parametrem do zachowania lepszej odporności jest prawidłowa masa ciała i dobra dieta oparta na warzywach, dobrym białku, zdrowych tłuszczach. Dzisiaj pragniemy Państwu podsumować zebrane informacje w materiałach naukowych oraz popularno-naukowych. Poniższe informacje nie stanowią porady medycznej, pokazują jedynie, jakie czynniki mogą pomóc w łagodniejszym przebiegu infekcji..
OD POCZĄTKU OBJAWÓW INFEKCJI NIE POZWÓL NAMNAŻAĆ SIĘ WIRUSOWI
W TWOIM ORGANIZMIE – WAŻNY JEST NATYCHMIASTOWY CZAS REAKCJI
Niedoceniane nawilżacze pomieszczeń z możliwością używania naturalnych antywirusowych olejków aromatycznych – jako pierwsza bariera antywirusowa
Wiadomo, że najważniejszą drogą zakażenia wirusem jest nos i jama ustna.
Wirus bytuje i namnaża się w jamie nosowej i ustnej, zanim przeniknie do wnętrza organizmu. Dlatego bardzo ważna jest ciągła inhalacja pomieszczeń olejkami np. eukaliptusowym, bergamotowym, cynamonowym, tymiankowym, które skutecznie hamują rozwój wirusa w drogach oddechowych. Olejków tych możemy użyć także do kąpieli w wannie. Nie stosujemy ich do bezpośrednich inhalatorów ze względu na ryzyko podrażnienia błon śluzowych. (źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7427755/)
Od pierwszych objawów infekcji ważne znaczenie ma CYNK jako minerał wspierający odporność i blokujący rozwój infekcji wirusowej.
Wiele źródeł podaje, że kilkudniowa suplementacja cynkiem (cytrynian cynku, pikolinian cynku) w wyższych dawkach w trakcie infekcji stosowanych 4-5 razy dziennie znacząco pomogła spowolnić rozwój infekcji. (Żródło https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-548949) Cynk to jeden z mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego - nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek.
Codziennie suplementuj witaminę C wraz z kwersetyną – najlepiej rozpuść witaminę C w szklance letniej wody wraz z kwersetyną i pij 4-5 szklanek dziennie.
O właściwościach witaminy C każdy praktycznie słyszał, natomiast mało osób zna kwercetynę, jako ważny element wspierający walkę z infekcją SARS COV 2. Pomaga ona synergistycznie w działaniu razem z witaminą C i cynkiem. W przypadku infekcji potrzebne będą wyższe dawki suplementacyjne kwercetyny dziennie, natomiast na co dzień dobrym źródłem kwercetyny w naszej diecie są takie warzywa jak cebula, brokuły, szpinak, papryka, kapusta.
(Żródło https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/)
Witamina D3 to podstawowa witamina, którą powinno się suplementować codziennie, a przy tej infekcji jest to szczególnie ważne. Aby zobaczyć, czy ma się odpowiednie stężenie we krwi – należy wykonać badanie krwi. Poziom poniżej 30 ng/mL to niedobór. Wykazano, że osoby z niedoborem witaminy D3 miały znacznie częściej ciężki przebieg infekcji. Ta witamina z produktów spożywczych nie pokryje zapotrzebowania organizmu. Dlatego powinno się ją suplementować szczególnie sumiennie, wraz z witaminą K2 w dawkach dobowych 4000 jednostek. W szczególnie dużych niedoborach lekarz może zlecić wyższe dawkowanie, aby szybciej uzupełnić niedobór. Witamina D3 jest niezbędna do utrzymania właściwej gospodarki wapniowo-fosforowej. Dba też o prawidłową strukturę kośćca - zapobiega osteoporozie oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowego i immunologicznego (https://www.mp.pl/endokrynologia/wytyczne/241564,niedobor-witaminy-d-a-ciezki-przebieg-covid-19)
Zadbaj o szczególnie zdrową dietę na czas infekcji. Wiadomo, iż nawet łagodny przebieg infekcji SARA COV 2 wiąże się z często utratą apetytu, zanikiem smaku i zapachu i z ogólnym dużym osłabieniem. Dlatego też bardzo ważne jest, aby w trakcie infekcji dostarczyć choć minimum energii z posiłku ciepłego. Radzimy, aby na czas infekcji, przy braku apetytu zgotować sobie pożywny rosół z mięsa wołowego wraz z dużą ilością warzyw i pić go często, chociaż w małych porcjach. Zalecamy picie sporej ilości herbat ziołowych, które mają szczególne antywirusowe działanie – herbaty z eukaliptusa, tymianku, traganka, omanu i imbiru oraz lukrecji. Przy lukrecji uważają osoby z wysokim ciśnieniem. Nie musimy chyba nikogo przekonywać, że spożywanie słodyczy, napojów gazowanych i innych niezdrowych potraw działa szczególnie w trakcie infekcji na pogorszenie jej przebiegu. Bardzo ważne jest, aby szczególnie w trakcie infekcji nie obciążać organizmu posiłkami, które zwiększą nadmiernie poziom glukozy i insuliny, czyli aby nie dostarczać nadmiernej ilości węglowodanów do organizmu (węglowodany – produkty zbożowe tzw. mączne, słodycze, napoje słodzone cukrem)
Dobra, wartościowa żywność bezkonkurencyjnie jest najlepszym źródłem zdrowia. Jednakże, w momencie szybkiego uzupełnienia niedoborów wskazanych wyżej składników warto sięgnąć po ich skoncentrowaną formę. W Naturhouse znajdziecie Państwo suplementy na bazie naturalnych ziół, warzyw i owoców, np. syrop Sambuki czy też syrop Bronisan. Sambuki to syrop z czarnego bzu (Sambucus nigra) znanego ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych.Wspiera proces odchudzania i jest idealnym uzupełnieniem diet kontrolujących wagę. Sambucyna jest główną substancją czynną czarnego bzu i ma działanie drenujące, lekko przeczyszczające, przeciwzapalne i poprawiające trawienie.
Bronisan Forte to suplement diety w postaci syropu ziołowego, który wspiera naturalną odporność organizmu, drogi oddechowe w trakcie zmian sezonowych, kiedy obserwujemy zwiększoną częstotliwość przeziębień. Ma starannie dobraną recepturę na bazie gruszki, ekstraktu z propolisu, jeżówki, sosny, babki i tymianku. Propolis tu zawarty jest naturalnym „antybiotykiem” pozyskiwanym od pszczół, zbierających pyłki kwiatowe. Ponadto, propolis jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. Wykazuje również działanie immunostymulujące.
Zapraszamy do nas wszystkie osoby, które chciałyby uzyskać więcej porad, jak się wzmocnić i podnieść odporność ogólną organizmu oraz pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Centrum Dietetyczne Naturhouse
Plac Tadeusza Kościuszki 9a
Ciechanów
Tel. 023-675 12 31
Kom: 516-681-687
mail:ciechanow.kosciuszki@naturhouse-polska.com
www.naturhouse-polska.pl
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 11:00 - 20:00
Wtorek: 8:00 - 16:00
Środa: 11:00 - 19:00
Czwartek: 11:00 - 20:00
Piątek: 8:00 - 14:00
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie