
Moda na zdrowy styl życia na stałe zagościła w naszych jadłospisach. Nie dziwi więc, że z roku na rok lawinowo rośnie spożycie warzyw i owoców wśród Polaków. Jedzenie surowych produktów lub w formie sałatek po pewnym czasie może nam jednak spowszednieć. Jednym ze sposobów na uatrakcyjnienie posiłków jest picie świeżych soków warzywno-owocowych. Dostarczają one niezbędnej ilości składników odżywczych oraz są solidną dawkę energii, której spadki odczuwamy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zastanawiasz się nad zakupem sokowirówki? W dzisiejszym artykule dowiesz się, przy jakim rodzaju soków sprawdzi się ona najlepiej.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnic pomiędzy sokowirówką a wyciskarką, traktując je jako synonimy. To błąd! Mechanizm działania obu urządzeń znacząco się od siebie różni. W każdej z nich przygotujemy także inny rodzaj soku.
O ile wyciskarka świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania soków naturalnie mętnych, w których bez problemu przetworzymy nawet zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, zioła czy małe owoce jagodowe, o tyle sokowirówka przeznaczona jest do tych soków, w których bazą są twarde składniki, na przykład jabłko czy marchewka.
Dzięki sięgającym zazwyczaj do 1200 obrotom na minutę uzyskujemy w sokowirówce klarowny, napowietrzony sok, który należy wypić od razu po przygotowaniu (w przeciwieństwie do soków wyciskanych, które mogą stać w lodówce do 24 godzin). Sporej wielkości otwór, jaki znajdziemy w sokowirówce, sprawia, że nie musimy wcześniej kroić warzyw i owoców na mniejsze cząstki - sokowirówka poradzi sobie z nimi bez większego problemu.
Urządzenie to ma jednak swoje wady. Szybszy proces przygotowywania soków sprawia, że utlenia się z nich nieco więcej substancji odżywczych, inaczej niż ma to miejsce w przypadku gęstych i esencjonalnych soków z wyciskarki. Różnica ta jest stosunkowo niewielka, jednak dla osób skrupulatnie planujących swój jadłospis może to mieć pewne znaczenie.
Sokowirówka to niezbędny element wyposażenia wszystkich, którym zależy na zdrowym stylu życia. Fakt, że kosztują stosunkowo niewiele - najtańsze modele zaczynają się już od nieco ponad 100 złotych (sprawdź sokowirówki na NEONET i zaoszczędź nawet kilkadziesiąt złotych) pozwoli każdemu z nas znaleźć coś dla siebie bez nadwyrężania domowego budżetu. Nasz organizm szybko odwdzięczy się za tę decyzję.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Jabłko, marchewka i pomarańcza to moja ulubiona kombinacja owoców na sok :) Na zmianę piję albo soki przygotowywane w domu lub niegazowaną cisowiankę. Gazowanych napoi nie piję od dłuższego czasu... jak zaczęłam czytać dokładniej etykiety i skład..