Reklama

Jakie cechy powinna posiadać odzież gastronomiczna z najwyższej półki? Poznaj opinie i rady ekspertów dla restauratorów

13/03/2020 17:47

Prowadzenie biznesu gastronomicznego wiąże się z koniecznością dbania o całe mnóstwo różnych „drobiazgów”. Począwszy od ułożenia atrakcyjnego menu i zapewnienie ciągłości dostaw produktów spożywczych odpowiedniej jakości, przez elegancki wystrój lokalu, a skończywszy na wyposażeniu personelu w niezbędne narzędzia.

Kwestia doboru właściwej odzieży gastronomicznej niewątpliwie zalicza się do istotnych kwestii, wpływających na funkcjonowanie całego przedsięwzięcia. Wszelkie zaniedbania czy niedociągnięcia w tym zakresie mogą fatalnie odbić się na kondycji restauracji.

Kucharze potrzebują sporej swobody ruchów, a jednocześnie potrzebują pewnej ochrony przed wieloma czynnikami

To, czy biznes polegający na serwowaniu posiłków się powiedzie, w bodaj największym stopniu zależy od ludzi tworzących zgrany, dobrze rozumiejący się zespół. Każdy powinien znać swój zakres obowiązków oraz miejsce w hierarchii – a jeżeli wszyscy w kuchni będą wyglądać identycznie, może to prowadzić do wielu nieporozumień. W związku z tym odzież gastronomiczna  zakładana przez pracowników niejednokrotnie odzwierciedla pozycję danej osoby. Kiedy szef kuchni na pierwszy rzut oka wyróżnia się wśród pomocników kucharzy, nikt nie ma wątpliwości co do zakresu kompetencji i władzy. Budowanie autorytetu wśród podwładnych to tylko jedna z wielu funkcji, jakie musi spełniać ubiór personelu w restauracji. Kolejnym, kto wie czy nie najważniejszym aspektem jest zapewnienie maksymalnego komfortu. Praca często toczy się w wysokim tempie, a trzeba jeszcze uważać na gorące naczynia.

Wygląd personelu ma spore znaczenie dla klientów, więc odzież gastronomiczna musi prezentować się godnie

Wiele zależy od materiałów, z których wykonane są poszczególne elementy kuchennego stroju roboczego. Eksperci z firmy Berendsen: Part of Elis zauważają, iż dostawcy nie mają innego wyjścia, jak tylko uwzględnić skrajnie różne potrzeby. Z jednej strony od odzieży gastronomicznej należy wymagać, aby zapewniała odpowiedni przepływ powietrza i pozwalała złapać głębszy oddech. Z drugiej: w pewnym stopniu chroniła przed poparzeniami, o jakie w typowym zamieszaniu na zapleczu restauracji nietrudno. Ponadto należy jeszcze zadbać o bezproblemowe usuwanie plam – tutaj także rodzaj tkaniny odgrywa decydującą rolę. Jeżeli goście zażyczą sobie rozmawiać z kucharzem, który przygotowywał ich danie (np. żeby pochwalić fantastyczny smak i sposób podania), wywołany do stołu pracownik musi wyglądać absolutnie bez zarzutu.

Materiał partnera

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do