Reklama

Gęsina na Św. Marcina od Cedrobu u Roberta Sowy

29/10/2013 08:57

W czwartek 17 października br. w restauracji Sowa&Przyjaciele w Warszawie odbyło się spotkanie handlowe „Gęsina nie tylko na świętego Marcina”.

Konferencja poświęcona była tradycji spożywania gęsiny w Polsce. Spotkanie poprowadził Robert Sowa – znany kucharz i restaurator. Pan Robert przygotował również gęsinę, którą dostarczył Cedrob.


Głównymi tematami poruszanym podczas spotkania były walory smakowe i prozdrowotne gęsiny oraz wysokie standardy hodowli gęsi obowiązujące w firmie Cedrob. Gęsi sprzedawane pod marką Krakauerland, pochodzą tylko i wyłącznie z hodowli ekologicznej, są karmione tradycyjne, a cały chów odbywa się w zgodzie z naturą. Cedrob SA podczas spotkania reprezentowali: dyrektor ds. wędlin Dariusz Flisikowski, dyrektor działu technologii i wdrożeń Aneta Łopacka oraz kierownik działu marketingu Anna Wiśniewska.



Cedrob zaprezentował również wędliny wieprzowe marki Gobarto, których spróbował Robert Sowa i kucharze pracujący w jego restauracji. Wszyscy zebrani byli  pod wrażeniem smaku i aromatu produktów. Informacja o zawartości mięsa w produkcie  około 130% surowca na 100% produktu – okazała się koronnym argumentem za tym, że Gobarto to marka, która stawia na jakość.


Robert Sowa przygotował trzy autorskie przepisy na przygotowanie gęsi. Znajdują się one poniżej.


PRZEPIS ROBERTA SOWY NA GĘSIE WATRÓBKI Z PATELNI PODANE NA KARMELIZOWANYCH FIGACH Z PŁATKAMI RÓŻY I CZARNYM PIEPRZEM:


Składniki dla 4 osób:


400 g gęsich wątróbek
4 kromki chałki
2 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki konfitury z płatków róży
3 łyżki miodu pitnego
50 ml koniaku Martell
8 świeżych fig
Kilka listków świeżej mięty do owoców i kilka do dekoracji
Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku


Sposób przygotowania:


Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.


PRZEPIS ROBERTA SOWY NA PIECZONE UDKA Z GĘSI CONFIT NA CZERWONEJ KAPUŚCIE Z TRUSKAWKAMI PODANE Z CHRUPIĄCYMI PIEROŻKAMI LENIWYMI:


Składniki dla 4 osób:


4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr tłuszczu gęsiego (ew. oliwy z oliwek)
1 cytryny
1 pomarańczy
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Majeranek, rozmaryn, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Prymat


Kapusta z truskawkami:


1 główki czerwonej kapusty
150 ml czerwonego wina
1 jabłko
100 g świeżych truskawek
4 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki rodzynek
Sok z 1 cytryny
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Goździki


Pierożki leniwe:


400 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Mąka do podsypania
Sól
Klarowane masło do smażenia


Sposób przygotowania:


Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać majeranek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.


Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę,  podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.


Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubo mielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód i pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.


Mięso wyjąć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka ułożyć na gorącej kapuście z truskawkami. Podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Udekorować świeżymi ziołami.


PRZEPIS ROBERTA SOWY NA UDKO Z POLSKIEJ GĘSI PODANE Z GRUSZKAMI, ROZMARYNEM I KONFITURĄ KASZTANOWO-WANILIOWĄ:


Składniki dla 4 osób:


4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr oleju roślinnego lub tłuszczu gęsiego
1 pokrojona w plastry pomarańcza
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 rozgniecione ząbki czosnku
Kardamon, grubo mielony czarny pieprz, kmin rzymski, cynamon, goździki do smaku


4 pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki masła
1 gałązka świeżego rozmarynu
8 łyżek konfitury kasztanowej z wanilią
Kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji


Sposób przygotowania:


Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w szerokim garnku, obłożyć plastrami pomarańczy, rozmarynem, czosnkiem i natrzeć wszystkimi (utartymi w moździerzu) przyprawami. Tak zamarynowane udka gęsie odstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie zalać olejem, przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, tj. przez ok. 2-3 godziny. Można również ułożyć gęsie udka w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku w temperaturze do 90?C przez około 8 godzin.


Na patelni rozgrzać miód i masło, dodać gruszki i smażyć przez chwilę, dodając świeży rozmaryn. Gruszki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni podgrzać konfiturę kasztanowo-waniliową.


Uda z gęsi wyjąć z tłuszczu, przyciąć kostki i ułożyć na ciepłych gruszkach. Podawać z konfiturą, udekorowane świeżymi ziołami.


Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do