
Kuchnia to miejsce, w którym jedni mogliby spędzać długie godziny, a drudzy najchętniej by do niej nie wchodzili… Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz – każdy jeść musi!
Potrzebujesz więc do tego odpowiednich naczyń. Garnki do gotowania, patelnie, deski, zestaw talerzy, miski i sztućce to podstawowe przedmioty, które powinny znaleźć się nawet w najmniejszej kuchni. W tym artykule przedstawimy Ci cztery rodzaje garnków, które – naszym zdaniem – są niezbędne do wygodnego przygotowywania codziennych posiłków.
Mówiąc o klasycznych garnkach, mamy na myśli zarówno te ze stali nierdzewnej, aluminium czy emaliowane. Najważniejsze, aby były wyposażone w dwa uchwyty i pokrywkę. Warto mieć w swoim domu egzemplarze w co najmniej dwóch rozmiarach. Jeden z nich o pojemności około 2-3,5 l będzie idealny do gotowania ziemniaków i ryżu oraz do podgrzewania pierogów. Natomiast naczynie o pojemności około 6 l sprawdzi się do przygotowania zupy czy kalafiora. Oczywiście im więcej garnków do gotowania o różnych rozmiarach – tym większa wygoda.
Rondle są bardzo charakterystycznym rodzajem naczynia – wyposażone są w jeden długi uchwyt. Wybierając dla siebie konkretny model, warto zdecydować się na taki, którego rączka została wykonana z tworzywa sztucznego. Wtedy nie będzie konieczne zakładanie rękawicy, aby zdjąć rondel z kuchenki. Ze względu na swój rozmiar, tego typu garnki najlepiej sprawdzają się do odgrzewania małej porcji zupy lub gulaszu, przygotowania budyniu czy zrobienia sosu.
Garnuszek, kubek do gotowania, garnek na jajka – w każdym domu można spotkać inne określenie na kubek emaliowany. Naczynie to charakteryzuje się małymi rozmiarami. Zazwyczaj około 0,5 l – ale może też wynosić ponad 1 l. Ten typ garnków świetnie sprawdzi się do ugotowania jajek na twardo lub miękko, do podgrzania szklanki mleka albo przygotowania kakao. Warto mieć w swojej kuchennej szafce kubek emaliowany, ponieważ nie zajmuje on wiele miejsca, a można go wykorzystać naprawdę na wiele różnych sposobów. W ostatnim czasie popularne stało się zabieranie go w podróż i picie w nim kawy czy herbaty.
Posiłki przygotowywane na parze są nie tylko odpowiednim wyborem dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Używając takiego garnka, łatwiej ograniczyć spożywanie tłustych potraw, a tym samym zadbać o zdrową dietę. W dodatku warzywa gotowane na parze pięknie się prezentują – są sprężyste i bogate w składniki odżywcze.
Co wyróżnia garnki do gotowania na parze? Wyposażone są w specjalną wkładkę przypominającą sitko. Na dno naczynia wlewa się wodę, która pod wpływem ciepła paruje i przyrządza produkty umieszczone na wkładce. Dopasowanie garnka, sitka i pokrywki sprawia, że jedzenie równocześnie się przygotowuje, a na kuchenkę nie skrapla się woda.
Wszystkie wymienione garnki bez trudu kupisz w stacjonarnych i internetowych sklepach z akcesoriami gospodarstwa domowego – np. w Pięknowdomu.pl. Pamiętaj, aby przed zakupem sprawdzić ich pojemność oraz materiał, z jakiego zostały wykonane. Polecamy decydować się na gotowe zestawy garnków. Takie rozwiązanie gwarantuje utrzymanie spójnej estetyki, ale i pozwala zaoszczędzić. Choć jednorazowy wydatek jest większy, to taniej kupić zestaw niż kilka pojedynczych egzemplarzy.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie