
Naturalne masło orzechowe, z angielskiego peanut butter zwyczajowo przygotowywane jest z orzeszków ziemnych. Jednak masłem orzechowym nazywa się także wiele innych produktów, w których orzeszki ziemne nie odgrywają głównej roli. Z czego jeszcze robi się masło orzechowe, jakie ma właściwości, co wybrać? Czy masło orzechowe jest zdrowe? Sprawdź najważniejsze informacje o tym apetycznym składniku diety.
Masło orzechowe, jak sama nazwa mówi, przygotowywane jest z orzechów. Mogą być to inne, przypominające właściwościami orzechy wartościowe pestki i nasiona. Należą do nich między innymi:
- orzechy ziemne, popularne fistaszki,
- orzechy laskowe,
- orzechy pistacjowe,
- migdały,
- nasiona sezamu,
- kokosy,
- orzechy nerkowca.
Niekiedy do masła orzechowego dodaje się oleju palmowego, cukier czy substancje słodzące albo zagęstniki. Dlatego warto mieć świadomość, jaki dokładnie produkt znajduje się na sklepowych półkach.
Każde z rodzajów czystego masła orzechowego będzie dobrym wyborem, w szczególności w diecie wegańskiej. Warto postawić na produkty pełnowartościowe, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Należą do nich między innymi masła orzechowe OstroVit https://ostrovit.com/pl/menu/masla-orzechowe-18782.html, jakie proponuje sklep internetowy producenta. To nie tylko klasyczne masło z orzeszków ziemnych, ale także inne ciekawe masła orzechowe.
Masło orzechowe z orzechów arachidowych, zwanych właśnie orzeszkami ziemnymi to najczęściej wybierany rodzaj masła orzechowego. Jego cena jest zwykle najkorzystniejsza, a produkt posiada wiele cennych właściwości i składników odżywczych. Ma wyjątkowy smak, niewysoki indeks glikemiczny, daje nawet po spożyciu niewielkich ilości uczucie sytości na długo.
Do głównych wartościowych składników odżywczych zawartych w maśle orzechowym w zależności od rodzaju można zaliczyć:
- białko,
- nienasycone tłuszcze zawarte w orzechach - omega 3-6-9,
- składniki mineralne, potas, magnez,
- bogactwo witamin z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i innych,
- resweratrol,
- rutyna,
- kwercetyna,
- błonnik.
Masło orzechowe może zawierać naturalnie występujące w orzechach węglowodany oraz sól.
W zależności od konsystencji masła orzechowe dzieli się na gładkie oraz chrupiące. Masło orzechowe z kawałkami orzechów ziemnych lub innych, określane mianem "crunchy" jest popularne z uwagi na urozmaiconą konsystencję. Z kolei masło orzechowe gładkie będzie dobrym składnikiem wielu zdrowych potraw.
Wiele osób szuka informacji, jak zrobić masło orzechowe crunchy albo gładkie. To stosunkowo prosty proces, ale wymaga właściwego podejścia:
Krok 1: Odpowiednie orzechy dobrej jakości z pewnego źródła.
Krok 2: Przygotowanie orzeszków - obranie.
Krok 3: Powolne mielenie na gładką masę z kontrolą temperatury.
Krok 4 (dla masła crunchy): dodanie pokruszonych orzeszków ziemnych.
Kontrola temperatury jest ważna, aby nie doprowadzić do przegrzania i utraty cennych właściwości zdrowotnych tłuszczów oraz witamin. Do masła orzechowego można dodać szczyptę soli w celu podkreślenia smaku.
Masło orzechowe zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, białko, szereg witamin, minerałów i innych związków. Dostarcza organizmowi również tłuszczów nasyconych. Jest także dość kaloryczne, dlatego warto z rozwagą podchodzić do jego ilości w diecie. Masło orzechowe, podobnie jak orzechy i wiele innych produktów zalicza się do zdrowych składników diety, ale wymagających ograniczenia ilości w codziennym jadłospisie.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie