Reklama

Dlaczego caffe latte jest taka dobra?

19/02/2023 15:34

Wielu amatorów kawy z pewnością niejednokrotnie zasmakowało rozkoszy związanej ze spróbowaniem przepysznej caffe latte. Co jednak czyni ją tak wyjątkową wśród kaw? Być może fakt, że większość całego napoju stanowi...mleko! To kawa najbardziej kaloryczna, która powstaje przez wlanie kawy espresso do wcześniej przygotowanego, spienionego mleka. Ten włoski napój podaje się w wysokiej szklance, na spodku, a w dodatku z długą łyżeczką, która ma służyć do wymieszania całego napoju. Jak to jednak jest, że caffe latte jest cały czas udoskonalana?

Mleko to podstawa

Zazwyczaj to właśnie na mleku opiera się wyjątkowość caffe latte. Jego odpowiedni wybór zapewnia klientom niesamowite doznania smakowe. Wielu bagatelizuje tę kwestię, ale to właśnie wybór dwu-, trzy-, czy pół-procentowego mleka stanowi i o jakości caffe latte. Powszechnie uznaje się, że to właśnie mleko trzy-procentowe jest najodpowiedniejsze do naszego latte! Nie mniej ważne jest też wyważenie proporcji, co w praktyce oznacza, ile kawy dolać, do jakiej ilości spienionego mleka. Za odpowiednią proporcję uznano: 40 mililitrów kawy espresso oraz 200 mililitrów mleka. Są to oczywiście bardzo uśrednione i zgeneralizowane proporcje, ale bez wątpienia zbliżone do kawowej perfekcji!

Poza mlekiem w kawie nie może oczywiście zabraknąć...kawy! Dlatego przygotowując latte trzeba zwrócić uwagę na to czy ziarna kawy, z których korzystamy są rekomendowane do przygotowywania latte. Z reguły w dobrych palarniach kawy można znaleźć szeroki wybór różnych gatunków kaw, których aromat pasuje do caffe latte.

Kawa oraz...słodziki

O kawie już wspominaliśmy, ale nie można zapomnieć o wszelakich słodzikach. Cukier, miód, czy bezkaloryczne słodziki to niezbyt zdrowe dodatki do naszej kawy, ale w kwestii smaku odgrywają niejednokrotnie kluczową rolę. Już jedna łyżeczka cukru czy miodu nadaje kawie niesamowity smak. Co prawda kawowi puryści nie zgadzają się z dodawaniem słodzików do kawy, to jednak dla przeciętnego "kawosza" cukier może być "wisienką na torcie". Co ciekawe specjalistyczne baristyczne sklepy z kawą czasami w swoim asortymencie poza samą kawą oferują również drobne dodatki (w tym wspomniane słodziki, mleka oraz akcesoria do zaparzania).

Źródło zdjęcia:

New Africa / Shutterstock.com

Artykuł sponsorowany

 

 

 

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do