
Wysoka jakość dań oferowanych przez lokale gastronomiczne jest rezultatem wielu czynników. Można zatrudnić najlepszych kucharzy w okolicy i dostarczać im wyjątkowej jakości składniki, ale swoje umiejętności zdołają wykorzystać w pełni dopiero wówczas, gdy do dyspozycji oddamy im odpowiedni sprzęt. Piece konwekcyjne do lat należą więc do obowiązkowego wręcz wyposażenia wielu profesjonalnych kuchni, znacznie podnosząc ich możliwości.
Ogrom funkcji idzie w parze z oszczędnością
Dobry piec konwekcyjno-parowy to zdecydowanie jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Dzięki niemu bez wielkiego nakładu pracy przygotowywać można najróżniejsze potrawy wymagające odmiennych warunków obróbki. Z powodzeniem zastąpimy nim parownik, piekarnik, czy frytkownicę. Dużo łatwiej przygotować w nim znakomite dania o doskonałym smaku i wyglądzie, dzięki temu, że ciepło równomiernie oddziałuje na potrawy, co jest zasługą wymuszonego obiegu powietrza. Wielkie znaczenie dla rezultatów wykonywanych procesów ma także wykorzystanie pary wodnej. Kilka różnych, równocześnie przyrządzanych nie przenika ponadto swoim zapachem.
Co bardzo istotne, mulifunkcyjności charakteryzującej piec konwekcyjny tego rodzaju towarzyszą istotne oszczędności energii (nawet około 30 %) dzięki temu, że przygotowywanie żywności trwa w nim zdecydowanie krócej, co pomaga w dodatku usprawnić pracę kuchni.
Możliwości konkretnego urządzenia zależą także od funkcji i wyposażenia konkretnego modelu. O tym, na jak duży wybór mogą dziś liczyć restauratorzy i inni przedsiębiorcy branży gastronomicznej, łatwo przekonać się np. przeglądając ofertę firmy Resto Quality dostarczającej wszelkie potrzebne w tej dziedzinie wyposażenie.
Woda jest niezbędna, ale musi być odpowiednia
Podobnie jak w przypadku wielu innych urządzeń, także i to będzie mogło cieszyć użytkowników swoimi niepodważalnymi zaletami, jeśli tylko ci zadbają o właściwe warunki jego pracy. Oznacza to przede wszystkim należytą dbałość o jakość wody, nieodzownej w jego pracy i odpowiadającej za wspaniałą jakość przyrządzanych dań. To, że jest ona zdatna do spożycia i w pełni bezpieczna dla pijących ją ludzi nie oznacza jeszcze, że z równe bezpieczeństwo zapewni naszemu piecowi. Wytrącający się z niej po podgrzaniu do wysokiej temperatury kamień może bowiem doprowadzić do uszkodzenia delikatnych elementów urządzenia. Warto przy tym mieć na uwadze, że poważna awaria wyłączająca je z pracy wcale nie musi przyjść nagle – może ją poprzedzić nieprawidłowe funkcjonowanie i wydłużenie czasu, jakiego wymagać będzie przygotowywanie poszczególnych potraw. Utrata tak wielofunkcyjnego elementu wyposażenia kuchni stanowić będzie poważny, trudny do obejścia problem. Demineralizacja wody należy do najbardziej istotnych potrzeb, których spełnienie odsunie od nas takie ryzyko.
Artykuł partnera
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie