
Nalewka z mirabelki z Nalewkarni Longinus Rafała Dzilińskiego z Ciechanowa znalazła się wśród specjałów nagrodzonych podczas jubileuszowej, dziesiątej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016.
Do konkursu zgłoszonych zostało blisko 150 produktów z całego województwa. Komisja konkursowa wyłoniła ostatecznie 15 laureatów, przyznając jednocześnie 7 wyróżnień. Wytwórcy zostali podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych oraz firmy. Laureaci otrzymali grawerton oraz nagrody rzeczowe.
Nagrodzona w kategorii producentów rynkowych, w grupie "napoje" nalewka z mirabelki sporządzona jest ze świeżych owoców dziko rosnącej śliwki mirabelki. Ma żółto-pomarańczową barwę, smak lekko kwaśny, charakterystyczny dla owoców mirabelki. Jest to nalewka półsłodka, aromatyczna.
Laureaci konkursu:
Producenci indywidualni:
- wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z CZERNIC BOROWYCH, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (powiat przasnyski);
- wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – SÓJKA WRZOSKA, Kamila Kawińska z Wrzosu (powiat radomski);
- wyroby cukiernicze – NAJSŁODSZE MARZENIE, Jadwiga Wołynik z Legionowa;
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – SMALEC KURPSIOSKI Z DODATKIEM ŁOGÓRKA KISONEGO, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (powiat ostrołęcki);
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – PIERŚ GĘSIA Z ŁYSOBYK, Wiesław Więch z Ossowa (powiat wołomiński);
- ryby i przetwory rybne – FASZEROWANY SZCZUPAK ZNAD PLEWKI, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (powiat zwoleński);
- produkty mleczarskie – SER DOMOWY Z CZARNUSZKĄ, Dorota Dyga z Gąsiorowa (powiat legionowski);
- produkty mleczarskie (wyróżnienie) – TRZEPOWSKI SER PODPUSZCZKOWY W ZIOŁOWEJ POSYPCE, Katarzyna Białoskórska z Płocka;
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – CHRZAN NA OCCIE JABŁKOWYM, Jerzy Stefański z Brzozówki (powiat nowodworski);
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – POWIDŁA ŚLIWKOWE Z JAŁOWCEM, Grażyna Więch z Ossowa (powiat wołomiński);
- miody – MIÓD FACELIOWY, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (powiat radomski);
- napoje – NALEWKA NADBUŻAŃSKA OWOCOWA-MIRABELKA, Ewa Mitowska z Seroczyna (powiat siedlecki);
- napoje (wyróżnienie) – MIÓD PITNY „KURPIK” DWÓJNIAK, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (powiat ostrołęcki).
Producenci rynkowi:
- wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNI 100%, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie;
- wyroby cukiernicze – PĄCZKI BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa;
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – KIEŁBASA KRUCHA, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Kraniewa (powiat makowski);
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – STAROPOLSKI PASZTET Z GĘSI, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec;
- produkty mleczarskie – SER PIKSERKI, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu;
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – SYROP Z PIGWOWCA, KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (powiat zwoleński);
- miody – PERŁA URZECZA – MIÓD NAWŁOCIOWY, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (powiat piaseczyński);
- miody (wyróżnienie) – MIÓD NEKTAROWY MALINOWY, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (powiat radomski);
- napoje – NALEWKA Z MIRABELKI, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie