Reklama

Bakterie w mięsie z popularnego marketu

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaż dwóch produktów mięsnych, dostępnych w sieci sklepów Biedronka. Wykryto w nich obecność bakterii.

Salmonellę stwierdzono w mięsie z indyka na kotlety - nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500g. Numer partii: 2261003155. Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020. Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. GIS nie zaleca spożywania tego produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. Może to grozić zakażeniem i wystąpieniem salmonellozy.

Z kolei w tatarze wołowym wykryto obecność Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). - Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - ostrzega GIS. Ostrzeżenie dotyczy produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g. Numer partii: 02752 02751K. Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020. Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. W tym przypadku również nie należy spożywać produktu ze wskazanej w komunikacie partii.

Kwestionowane produkty są już wycofywane ze sprzedaży.

(fot. pixabay/GIS)

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do