
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała powstawaniu szkorbutu i poprawia wchłanianie żelaza. Jakie produkty zawierają najwięcej witaminy C i ile powinniśmy jej spożywać?
Witamina C to mieszanka kwasów L-askorbinowego i L-hydroaskorbinowego. Jest substancją biologicznie czynną, która działając przeciwutleniająco, neutralizuje niebezpieczne wolne rodniki i hamuje peroksydację białek i lipidów, przeciwdziałając szkodliwemu działaniu powstałych w jej wyniku związków. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest wrażliwa na działanie tlenu, jonów metalu, wysokich temperatur oraz promieni ultrafioletowych.
Dodatkowo odgrywa ważną rolę w przemianach aminokwasów, uczestniczy w syntezie kolagenu, który jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej, co wpływa na elastyczność ścięgien, stawów i jędrność skóry.
Witamina C wspomaga także układ krążenia poprzez uszczelnienie śródbłonka naczyń krwionośnych.
W przyrodzie witamina C w największej ilości występuje w warzywach i owocach. Najwięcej kwasu askorbinowego zawiera natka pietruszki, chrzan, czerwona papryka, czarna porzeczka i kwi. W związku z wysoką labilnością kwasu askorbinowego najlepiej produkty będące jej źródłem spożywać w postaci surowej nieobrane i niepokrojone. Np. obrane i pokrojone jabłko będzie miało niższą zawartość witaminy C, niż owoc niepoddany obróbce kulinarnej.
Zwiększone spożycie witaminy C może być stosowane jako profilaktyka w okresie jesienno-zimowym, gdyż może to znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia przeziębienia lub grypy. Dlatego domowe przetwory z dzikiej róży, czy rokitnika dzięki wysokiej zawartości witaminy C są serwowane zarówno dzieciom, jak i dorosłym w przypadku infekcji dróg oddechowych. Komponując posiłki, należy zwrócić uwagę na obecność produktów, które są naturalnym źródłem witaminy C. Zbilansowane posiłki, jakie oferują cateringi dietetyczne w Łodzi, Katowicach, Gdańsku i innych miastach są dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią gotować. Można wówczas wybrać zarówno rodzaj diety, jak i jej kaloryczność.
Właściwie zbilansowana dieta, pokrywająca zapotrzebowanie na energię, makroskładniki, witaminy i minerały jest najlepszym źródłem kwasu askorbinowego.
Zapotrzebowanie na witaminę C dla różnych grup społecznych
Grupa społeczna
Zapotrzebowanie na witaminę C
(mg/dobę)
Dzieci
40-65
Osoby dorosłe
50-65
Kobiety ciężarne
80-85
Kobiety karmiące
115-120
Wyższe dawki witaminy C są wskazane u osób ze stwierdzonym niedoborem witaminy C, nałogowych palaczy i osób cierpiących na choroby przewlekłe m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze i cukrzycę typu 2. Warto rozważyć wyższe dawki kwasu askorbinowego osób żyjących w dużym stresie, u sportowców lub osób uprawiających morsowanie.
Awitaminoza skutkuje rozwojem szkorbutu, któremu towarzyszą zmiany martwicze i krwawienie dziąseł, aż po wypadanie zębów. Niska podaż witaminy C może też obniżać przyswajanie żelaza, które najlepiej wchłania się w środowisku kwaśnym.
Ograniczenie wchłaniania witaminy C może być spowodowane problemami jelitowymi lub przyjmowaniem niektórych leków, które zaburzają ten proces.
Nadmierna suplementacja witaminą C może powodować powstawanie kamicy nerkowej oraz wywoływać problemy ze strony przewodu pokarmowego. Jednorazowe przyjęcie wysokiej dawki powoduje biegunkę.
Artykuł partnera
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie