Reklama

Sposób na szybki i zdrowy posiłek

07/11/2022 12:46

Dobre samopoczucie i energia w ciągu dnia to podstawa prawidłowego funkcjonowania. Aby to wszystko osiągnąć i cieszyć się dobrym zdrowiem należy zdrowo się odżywiać i zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Wielu z nas kojarzy to wyłącznie z wyrzeczeniami i restrykcyjną dietą, które zniechęcają nas do podjęcia prozdrowotnych działań. Nic bardziej mylnego, bo zdrowe jedzenie to różnorodne, zbilansowane posiłki pełne smaku i wartości odżywczych. 

Jak przygotować szybki i zdrowy posiłek?

Żyjemy w zawrotnym tempie, dużo pracujemy i znajdujemy mało czasu na codzienne gotowanie, a więc zależy nam na posiłkach, które przygotujemy w kilka minut. Zazwyczaj prostą i mało wymagającą opcją są makarony, które możemy przygotowywać z ulubionymi dodatkami. Obecne są one w każdej kuchni i znajdują się w zapasach ze względu na długi termin ważności. Jeśli decydujemy się na taki posiłek, warto użyć makaronu strączkowego, który jest dodatkowym źródłem białka w diecie. Dostępne na rynku opcje to najczęściej te wykonane z soczewicy, groszku zielonego, czy soi i możemy znaleźć je w swoim ulubionym kształcie. Samych rodzajów makaronu jest mnóstwo, ponieważ to idealna baza nie tylko do drugiego dania, ale też zupy czy zapiekanek. Wszelkie możliwe warianty dostępne są tutaj: https://arkanasmaku.pl/, od makaronów bezglutenowych, po ryżowe, gryczane, żytnie czy wspomniane już wcześniej strączkowe. Aby zbilansować taki posiłek, warto wzbogacić go o porcję warzyw, czy sos pomidorowy, który jest idealnym źródłem potasu.

Czy gotowe dania mogą być zdrowe?

Korzystanie z gotowych posiłków jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych lub jedzących posiłki poza domem — w pracy czy podróży. Można przygotować większą porcję codziennego obiadu i spakować w pojemnik na wynos, dzięki czemu będziemy cieszyć się smacznym obiadem następnego dnia, ale jeśli brakuje nam pomysłu czy czasu to warto zaopatrzyć się w gotowe posiłki. Wybierając dania w słoikach czy puszkach należy zwracać uwagę na ich skład i tabelę wartości odżywczych. Dzięki temu będziemy mieli pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w środku i czym karmimy swoje ciało. Ważne, aby takie produkty miały jak najmniej przetworzone składniki, a samo danie zawierało małe ilości cukrów, dużo białka i witamin pochodzących z roślin. Ciekawą opcją są też gotowe zupy oparte na liofilizowanych warzywach, gdyż proces ich suszenia sprawia, że nie tracą one swoich wartości.  Takie posiłki są najzdrowszą opcją instant, gdzie jedyny wysiłek włożony w przygotowanie dania to zagotowanie wody. W składzie takich zup powinno znajdować się dużo błonnika i białka, a mało soli, doprawione powinny być dużą ilością ziół, co sprawi, że będą smaczne i chętniej po nie sięgniemy. Dla fanów zup w postaci kremów dostępne są też słoiki pełne tych pyszności jak zupy dyniowe, pomidorowe, kremy z białych warzyw, którymi zajadać się mogą również najmłodsi. 

Komponując posiłki, należy pamiętać, że nawet jeśli nie mamy czasu na gotowanie i przygotowywanie posiłków, to nadal możemy jeść mądrze i smacznie. Gotowe produkty ułatwiają nam codzienne funkcjonowanie i pozwalają na zjedzenie pełnowartościowego posiłku pod warunkiem, że skład został opracowany z myślą o naszym zdrowiu. 

Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do