
Woda zamiast coli, kanapka zamiast batona – tak zmieni się żywienie w szkołach od września 2015 r. Nowe przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywienia i żywności wprowadzą zakaz sprzedaży niezdrowych przekąsek i napojów w szkolnych sklepikach, bufetach i automatach.
Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci. Wojewoda mazowiecki we współpracy z mazowieckim kuratorem oświaty organizuje cykl konferencji przygotowujących szkoły do wdrożenia ustawy.
Zmiana zasad żywienia w szkołach
Zmiana ustawy polega na ograniczeniu w przedszkolach, szkołach i innych placówkach oświatowych dostępu dzieci do produktów żywnościowych zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju, takich jak: cukier, tłuszcz (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego) sól czy sód. Nowe przepisy ustawy o żywieniu dotyczą też obowiązku zapewnienia nieograniczonego dostępu do wody pitnej w przedszkolach i szkołach. Dyrektorzy szkół oraz innych placówek będą mogli ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży.
Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne. Wraz z wejściem w życie ustawy za sprzedaż na terenie szkół, reklamę i promocję oraz używanie do przygotowania posiłków produktów niedozwolonych nakładane będą kary od 1 do 5 tys. zł.
Kampania „Wiem, co jem”
Wojewoda mazowiecki we współpracy z mazowieckim kuratorem oświaty organizuje cykl konferencji "Wiem, co jem" – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia? Cykl konferencji bazuje m.in. na doświadczeniach wypracowanych przez Urząd m.st. Warszawy, który jako pierwszy na Mazowszu wdrożył program zdrowego żywienia w szkołach w ramach kampanii „Wiem, co jem”. Dzięki programowi od 2006 r. warszawskie szkoły publiczne usprawniają organizację żywienia poprzez zapewnienie dzieciom możliwości spożywania posiłków podczas dłuższych przerw, udział w warsztatach kulinarnych i samodzielne przygotowanie posiłków. Ponadto w warszawskich placówkach zainstalowanych zostanie 548 źródełek do udostępniania wody pitnej.
Mazowiecki Urząd Wojewódzki realizuje też wieloletni program rządowy Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014–2020. Głównym celem jest ograniczenie zjawiska niedożywienia dzieci i młodzieży z rodzin o niskich dochodach lub znajdujących się w trudnej sytuacji, ze szczególnym uwzględnieniem poprawy stanu zdrowia dzieci i młodzieży oraz kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. W 2015 r. w województwie mazowieckim na realizację programu przeznaczono z budżetu państwa prawie 37 mln zł.
Wpływ nadwagi i otyłości na zdrowie dziecka
Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń m.in. otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz nowotworów. Według danych UNICEF-u w latach 2002–2012 w Polsce podwoił się procent dzieci z nadwagą (z 7 proc. w 2002 do 17 proc. w 2012). Na Mazowszu odsetek ten jest najwyższy i wynosi 18,9 proc. Na otyłość dzieci duży wpływ ma spożycie cukru, którego ilość nie powinna przekraczać 10 proc. całodziennej energii. Według Światowej Organizacji Zdrowia norma nie powinna przekraczać 25 g cukrów dodanych na dzień. Jedna półlitrowa butelka napoju słodzonego zawiera przeciętnie 50 g. Oznacza to, że wypijanie codziennie jednej takiej butelki to średnio 18,2 kg "wypitego" cukru rocznie.
ZPWM
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Te szkodliwe i niezdrowe przekąski zostaną zastąpione tabletkami wczesnoporonnymi.