
Dzieci to konsumenci wybredni i niesamowicie wymagający. Jednego dnia lubią buraczki, a drugiego wezmą do buzi już tylko ziemniaczki. Płatki śniadaniowe i tosty z czekoladą mogą jeść na każdy posiłek, ale nie do końca o to nam chodzi. Z kolei owoce bardzo często traktują jak zło konieczne. Jeśli już jakieś akceptują, to muszą być naprawdę słodkie. Właśnie dlatego tworzenie menu dla najmłodszych to nie lada wyzwanie. Dieta dziecięca powinna być różnorodna i bogata w dobrej jakości składniki odżywcze. Trzeba mieć jednak świadomość, że apetyt kilkulatka jest wielką niewiadomą. Raz niejadek ledwo spróbuje danie, a innym razem zje wszystko i będzie oczekiwał dokładki. Co sprawdzi się jako menu dla najmłodszych?
Dzieci nie lubią nudy. To ich największy wróg! Właśnie dlatego tak ważne jest, to co ląduje na ich talerzu. Z jednej strony powinny to być dania różnorodne, a z drugiej smaczne, estetycznie podane i odpowiednie do wieku malucha. Jednak każdy rodzic dobrze wie, że nie jest to łatwe zadanie, a obiad dla dzieci może być niemałym wyzwaniem. Spersonalizowane upodobania produktowe małych dzieci mogą wyprowadzić z równowagi nie jednego domowego kucharza. Tego nie lubię, tego nie zjem, a to brzydko wygląda. To zaledwie początek uwag, z którymi mierzą się rodzice. Aby wyjść z tej walki obronną ręką, trzeba wyposażyć się w dobre przepisy na dziecięce obiady. Co się sprawdza i smakuje maluchom? Dużym zainteresowaniem cieszą się dania mączne. Pierożki, kopytka, naleśniki klasyczne lub typu pancake, a także racuchy. W kilku z nich przemycić można owoce, naturalne konfitury lub zdrowy miód. Dzieci lubią to, co chrupie i wyglądem przypomina dania ze słynnych fast foodów. W domu z łatwością można przygotować ich zdrowszą wersję, która nie będzie odbiegała smakiem od oryginału. Chrupiące nuggetsy z kurczaka będą pomoce w konsumpcji warzyw i innych dodatków. Jeśli nasza pociecha nie przepada na drobiem możemy przygotować w panierce ulubioną rybkę. Jeśli do dania przygotujemy lekki sos lub dodamy ketchup, mamy pewność, że maluchy ze swojego talerza zjedzą wszystko, a nawet zażądają dokładki. Dzieci w swoim menu akceptują również kilka zup. Przede wszystkim sprawdza się rosół z makaronem. Jest idealny po chorobie lub na rozgrzanie po zimowych zabawach na śniegu. Rosół jest daniem, które nie opuszcza podium zupowego rankingu. Drugie miejsce zajmuje pomidorowa z ryżem lub makaronem. Tą oczywiście najlepszą robi mama. Każdy to wie i z tym nie dyskutuje. Ostatnie miejsce na podium dziecięcego menu zajmuje delikatna zupa koperkowa.
Jeśli ktoś nam przygotuje posiłek, to zazwyczaj smakuje on najlepiej. Miło być obsłużonym i zjeść danie przygotowanie specjalnie dla nas. Równie przyjemną czynnością jest wspólne przygotowanie posiłku. Do takiej zabawy warto zaprosić dzieci. Potraw, które mogą przygotować, jest wiele. To wcale nie muszą być trzydaniowe obiady. Sprawdzą się proste przepisy, które wymagają stosunkowo niewielu czynności. Kanapki dla dzieci to idealny przykład jedzenia, które wymaga odpowiedniego ułożenia produktów na kanapce. Kanapki wcale nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie jest to danie, które pozwoli na kreatywne działania i przygotowanie kanapek całkowicie po swojemu. Sam proces twórczy będzie dla dzieci największa frajdą. Starsze dzieci mogą obierać jajka ugotowane na twardo, smarować chleb serem lub masłem, układać plasterki ogórka lub posypywać kanapkę szczypiorkiem. Rodzicom przypadnie w udziale krojenie, miksowanie i wykrawanie ciekawych kształtów. Kanapki dla dzieci mogą mieć oczka i rzęsy z oliwek, noski z ogórków, czy usta z pomidorków koktajlowych. Jeśli do zabawy chcemy zaangażować młodsze dziecko, które jest na etapie poznawania produktów, to prawdopodobnie możemy liczyć na ściskanie jedzenia, kruszenie wszystkiego co jest pod ręką i mazanie jedzeniem po stole. Choć nie powstanie z tego najpiękniejsza kanapka świata, to z pewnością maluch będzie w siódmym niebie. Warto pamiętać, że rodzaj zadania i jego poziom trudności powinien być dopasowany do etapu rozwoju naszego dziecka.
Dzieci uśmiechają się na widok frytek. Wiedzą, że to smaczne danie, które mogłyby jeść bez końca. Niestety frytki w klasycznej odsłonie nie należą do zdrowych dań. Jednak jeśli nasze dziecko nie wyobraża sobie weekendu bez tego dania, można rozważyć zdrową alternatywę, czyli frytki warzywne przygotowane w piekarniku z funkcją grzania góra - dół, pieczone niecałe 25 minut. Frytki te są zdecydowanie mniej kaloryczne, niż te, które smażymy w tłustym oleju. Aby zachować ich chrupkość dodajemy 2-3 łyżki oleju lub oliwy. Z czego można przyrządzić frytki warzywne? Sprawdzą się tu buraki, bataty, marchewki, czy klasyczne polskie ziemniaki. Do takiego dania warto przygotować ulubiony sos. Sprawdzi się sos grecki, czosnkowy lub BBQ. Jeśli chcemy, aby maluchy poznały nowe smaki, możemy podać do frytek pastę z awokado skropionego sokiem z cytryny. Sprawdzi się także zapieczony kalafior podany w towarzystwie jogurtu naturalnego.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie