
W 2022 roku po raz trzeci jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności, który Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła na 29 września. Tymczasem każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca rocznie 92 kg żywności, a łącznie w domach marnujemy prawie 3 mln ton żywności.
W tym roku ONZ zachęca do wspólnej pracy w celu ograniczenia strat i marnotrawstwa żywnościowych odpadów, aby zwiększyć efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych, łagodzić zmiany klimatyczne oraz wspierać bezpieczeństwo żywnościowe.
Zgodnie z wynikami badań prowadzonych w projekcie PROM całkowita skala marnowania żywności w Polsce, biorąc pod uwagę wszystkie ogniwa łańcucha produkcji, dystrybucji i konsumpcji, to 4,8 mln ton. Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15% marnowanej żywności. Przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie (ok. 15%). Niewielka ilość marnuje się podczas transportu i magazynowania – mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7% a gastronomia niewiele powyżej 1%. Niestety, najwięcej żywności marnujemy my- konsumenci, aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.
- Skala marnowania żywności w Polsce to wciąż ponura statystyka, którą przypominamy z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności. Jako Bank Żywności wierzymy, że wiedza, świadomość i dobre przyzwyczajenia, które każdy z nas może wprowadzić w życie w swoim domu, w efekcie wpłyną na ograniczenie zjawiska marnowania żywności w Polsce. Każda mała zmiana na lepsze, którą wprowadzi wiele osób, poprawi los naszej planety, a naszym wkładem do ograniczenia tego zjawiska jest projekt #Społeczności nie marnują! - mówi Dorota Jezierska, Prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.
Celem projektu „#Społeczności nie marnują” jest promocja idei zero waste na szczeblu lokalnym oraz budowanie dialogu z samorządem na rzecz uwzględnienia tego typu działań w politykach publicznych Zero waste w codziennym życiu to przemyślane wybory, odwrót od bezmyślnego konsumpcjonizmu, to troska o środowisko, zdrowsze życie, drobne działania, dążące do uzyskania pustego kosza, troska o przyszłość planety. Zero waste stopniowo zyskuje w Polsce na popularności. jednak, aby nie stało się tylko sezonową modą i aby efekty osiągane przez zaangażowanych i świadomych konsumentów miały odpowiednią skalę – niezbędna jest aktywna praca u podstaw. Projekt realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności we współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie. z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.
źródło: BZ Ciechanów
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Dzienki pisdrom nic nie bendem marnować. Nawet paznokcie bendem obgryzał. Cieszem siem,że lokalni watażkowie podwyższyli sobie pensje o 100%,żeby uchronić siem przed inflacjom. Cieszem siem,że pOsły z kazdej strony barykady zapobiegawczo podniesli sobie pensje o 100%. Dzienkujemy,że tak dbacie o swoje rodzinki. Pozdrowionka. Niech nam żyjom! Hiphip hurrraaa!
Do poprzednika:domyślam się,że forma pisania ma być dowcipna.Wyszło słabo.Żenada.