Reklama

Czy w Polsce trwa święto marnowania żywności?

29/09/2022 07:26

W 2022 roku po raz trzeci jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności, który Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła na 29 września. Tymczasem każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca rocznie 92 kg żywności, a łącznie w domach marnujemy prawie 3 mln ton żywności.

W tym roku ONZ zachęca do wspólnej pracy w celu ograniczenia strat i marnotrawstwa żywnościowych odpadów, aby zwiększyć efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych, łagodzić zmiany klimatyczne oraz wspierać bezpieczeństwo żywnościowe.

Zgodnie z wynikami badań prowadzonych w projekcie PROM całkowita skala marnowania żywności w Polsce, biorąc pod uwagę wszystkie ogniwa łańcucha produkcji, dystrybucji i konsumpcji, to 4,8 mln ton. Otrzymane wyniki wskazują, że produkcja rolnicza odpowiada za ok. 15% marnowanej żywności. Przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie (ok. 15%). Niewielka ilość marnuje się podczas transportu i magazynowania – mniej niż 1%. Handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7% a gastronomia niewiele powyżej 1%. Niestety, najwięcej żywności marnujemy my- konsumenci, aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

- Skala marnowania żywności w Polsce to wciąż ponura statystyka, którą przypominamy z okazji Międzynarodowego Dnia Świadomości Na Temat Strat i Marnowania Żywności. Jako Bank Żywności wierzymy, że wiedza, świadomość i dobre przyzwyczajenia, które każdy z nas może wprowadzić w życie w swoim domu, w efekcie wpłyną na ograniczenie zjawiska marnowania żywności w Polsce. Każda mała zmiana na lepsze, którą wprowadzi wiele osób, poprawi los naszej planety, a naszym wkładem do ograniczenia tego zjawiska jest projekt #Społeczności nie marnują! - mówi Dorota Jezierska, Prezeska Banku Żywności w Ciechanowie.

Celem projektu „#Społeczności nie marnują” jest promocja idei zero waste na szczeblu lokalnym oraz budowanie dialogu z samorządem na rzecz uwzględnienia tego typu działań w politykach publicznych Zero waste w codziennym życiu  to przemyślane wybory, odwrót od bezmyślnego konsumpcjonizmu, to troska o środowisko, zdrowsze życie, drobne działania, dążące do uzyskania pustego kosza, troska o przyszłość planety.  Zero waste stopniowo zyskuje w Polsce na popularności. jednak, aby nie stało się tylko sezonową modą i aby efekty osiągane przez zaangażowanych i świadomych konsumentów miały odpowiednią skalę – niezbędna jest aktywna praca u podstaw. Projekt realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności we współpracy z Bankiem Żywności  w Ciechanowie. z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.

źródło: BZ Ciechanów

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Widły&Pochodnie - niezalogowany 2022-09-29 08:30:28

    Dzienki pisdrom nic nie bendem marnować. Nawet paznokcie bendem obgryzał. Cieszem siem,że lokalni watażkowie podwyższyli sobie pensje o 100%,żeby uchronić siem przed inflacjom. Cieszem siem,że pOsły z kazdej strony barykady zapobiegawczo podniesli sobie pensje o 100%. Dzienkujemy,że tak dbacie o swoje rodzinki. Pozdrowionka. Niech nam żyjom! Hiphip hurrraaa!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Aldona - niezalogowany 2022-09-29 11:48:27

    Do poprzednika:domyślam się,że forma pisania ma być dowcipna.Wyszło słabo.Żenada.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do