Reklama

Warzywa w kuchni – co powinniśmy przechowywać w lodówce, a czego nie

25/05/2021 12:13

Po powrocie z zakupów wkładasz do lodówki wszystko, łącznie z warzywami? Uważaj, gdyż w przypadku niektórych z nich może to spowodować więcej szkody niż pożytku. Dowiedz się, które warzywa mogą być bez obaw przechowywane w lodówce, a które lepiej trzymać poza nią! 

Warzywa, którym sprzyja niska temperatura 

Dla niektórych warzyw niska temperatura jest idealnym środowiskiem, w którym są w stanie dłużej zachować świeżość, chrupkość oraz pełnię smaku i zapachu. Z tego powodu po zakupie warto włożyć je do lodówki – chyba że zamierzasz je zużyć w bardzo krótkim czasie. Do tej grupy można zaliczyć: 

  • kapustę – jeśli usuniesz z niej uszkodzone liście, chłodna temperatura pomoże zachować jej właściwości na długi czas; 
  • brukselkę – umieszczoną w plastikowym pojemniku; 
  • pora – oczyszczonego wcześniej pora trzymaj w najchłodniejszym zakamarku lodówki, a będzie zdatny do spożycia nawet do miesiąca; 
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) – możesz owinąć je papierem przed włożeniem do lodówki. Jeśli dysponujesz chłodnym pomieszczeniem (np. piwnicą, spiżarnią), to możesz właśnie w nim przechowywać te warzywa, żeby zaoszczędzić trochę miejsca w lodówce; 
  • sałatę – koniecznie wyjętą z foliowego opakowania, 
  • warzywa naciowe (szczypiorek, koperek, natkę pietruszki) – najdłużej wytrzymają, jeśli je umyjesz, posiekasz i zamkniesz w szczelnym, szklanym pojemniku. 

Jakie warzywa wymagają trzymania w pokojowej temperaturze? 

Istnieje pewna grupa warzyw, na które niska temperatura nie działa konserwująco, a wręcz odwrotnie – przyspiesza ich psucie i pogarsza właściwości. W efekcie nawet jeśli nie zwiędną ani nie zgniją, to na pewno zmieni się ich smak i zapach – zatem na pewno odczujesz różnicę podczas ich jedzenia. Przewiewne miejsce o pokojowej temperaturze powietrza sprawdzi się w przypadku: 

  • pomidorów – tracą na jędrności pod wpływem chłodu; 
  • ogórków i cukinii – chłód sprzyja ich psuciu; 
  • ziemniaków – powinny być trzymane w suchym miejscu z dobrym obiegiem powietrza; 
  • czosnku i cebuli – miękną od zimna i wilgoci. 

Jak przechowywać warzywa? Dodatkowe wskazówki 

Nie masz pomysłu na to, jak zorganizować strefę przechowywania warzyw i owoców poza lodówką, by zajmowały jak najmniej miejsca? Przede wszystkim, nie zostawiaj ich w foliowych woreczkach – choć dobrze sprawdzają się przy ich transportowaniu do domu, dłuższy pobyt w reklamówce może przyspieszyć procesy gnilne w produktach, a tym samym skrócić ich czas przydatności do spożycia.  

Najlepszym sposobem na przechowywanie warzyw jest trzymanie ich w koszu o luźnym splocie – np. z wikliny czy rattanu. Zapewni im to odpowiedni obieg powietrza oraz równomierną temperaturę, co pomoże w zachowaniu najlepszych właściwości i zahamuje procesy gnilne. 

W przechowywaniu warzyw przez długi czas bez obawy o zepsucie mogą też pomóc funkcje, w które są wyposażone nowoczesne lodówki Electrolux. Pomocny może się tu okazać np. system chłodzenia 360°, który pomaga w równomiernym rozprowadzeniu zimnego powietrza po całym wnętrzu urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest także szuflada UltraFresh+ z automatyczną kontrolą wilgotności. Dzięki usuwaniu nadmiaru wilgotności i uwalnianiu przeciwutleniacza przez specjalny filtr warzywa pozostają świeże i chrupkie przez optymalnie długi czas. 

Materiał zewnętrzny

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do