
Po powrocie z zakupów wkładasz do lodówki wszystko, łącznie z warzywami? Uważaj, gdyż w przypadku niektórych z nich może to spowodować więcej szkody niż pożytku. Dowiedz się, które warzywa mogą być bez obaw przechowywane w lodówce, a które lepiej trzymać poza nią!
Warzywa, którym sprzyja niska temperatura
Dla niektórych warzyw niska temperatura jest idealnym środowiskiem, w którym są w stanie dłużej zachować świeżość, chrupkość oraz pełnię smaku i zapachu. Z tego powodu po zakupie warto włożyć je do lodówki – chyba że zamierzasz je zużyć w bardzo krótkim czasie. Do tej grupy można zaliczyć:
Jakie warzywa wymagają trzymania w pokojowej temperaturze?
Istnieje pewna grupa warzyw, na które niska temperatura nie działa konserwująco, a wręcz odwrotnie – przyspiesza ich psucie i pogarsza właściwości. W efekcie nawet jeśli nie zwiędną ani nie zgniją, to na pewno zmieni się ich smak i zapach – zatem na pewno odczujesz różnicę podczas ich jedzenia. Przewiewne miejsce o pokojowej temperaturze powietrza sprawdzi się w przypadku:
Jak przechowywać warzywa? Dodatkowe wskazówki
Nie masz pomysłu na to, jak zorganizować strefę przechowywania warzyw i owoców poza lodówką, by zajmowały jak najmniej miejsca? Przede wszystkim, nie zostawiaj ich w foliowych woreczkach – choć dobrze sprawdzają się przy ich transportowaniu do domu, dłuższy pobyt w reklamówce może przyspieszyć procesy gnilne w produktach, a tym samym skrócić ich czas przydatności do spożycia.
Najlepszym sposobem na przechowywanie warzyw jest trzymanie ich w koszu o luźnym splocie – np. z wikliny czy rattanu. Zapewni im to odpowiedni obieg powietrza oraz równomierną temperaturę, co pomoże w zachowaniu najlepszych właściwości i zahamuje procesy gnilne.
W przechowywaniu warzyw przez długi czas bez obawy o zepsucie mogą też pomóc funkcje, w które są wyposażone nowoczesne lodówki Electrolux. Pomocny może się tu okazać np. system chłodzenia 360°, który pomaga w równomiernym rozprowadzeniu zimnego powietrza po całym wnętrzu urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest także szuflada UltraFresh+ z automatyczną kontrolą wilgotności. Dzięki usuwaniu nadmiaru wilgotności i uwalnianiu przeciwutleniacza przez specjalny filtr warzywa pozostają świeże i chrupkie przez optymalnie długi czas.
Materiał zewnętrzny
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie