Reklama

Sekrety barwnych makaroników

27/01/2022 10:27

Na świecie istnieje wiele ciastek i ciasteczek, na który jest popyt i mają one swoich stałych wielbicieli. Codziennie ludzie podróżują do innych krajów i próbują tamtejszych dań oraz deserów.

Często ich degustacja i wybór przypomina darmowe gry hazardowe na telefon, ponieważ można próbować do woli, o ile nasz żołądek to wytrzyma. Istnieją pośród tych ciastek wyjątkowe, urocze i kolorowe makaroniki. Zobaczmy zatem, co jest ich sekretem, że mają tak licznych fanów?

Historia niezwykłych ciastek

Pierwsze wzmianki o ciastkach “macaroon” pochodzą według badaczy z VIII wieku z Włoch. Wtedy to w Wenecji ich produkcją zajmowali się przede wszystkim mnisi i mniszki. Wygląd makaroników nieco odbiegał od obecnie znanych ciastek, gdyż bardziej przypominały one okrągłe kokosanki. Były one stworzone ze zmielonych orzechów (migdałów, orzechów włoskich lub laskowych) i białek jaj. Po dziś dzień są to główne składniki tych ciasteczek. Były one znane i lubiane przede wszystkim na dworach i w domach kupieckich, skąd wędrowały dalej. Do stolicy Francji dotarły w roku 1533, gdzie zagościły na dworze króla Henryka II. Przez późniejsze lata i wieki, makaroniki przewinęły się nieco mniej zauważone i docenione. Dopiero w roku 1930, cukiernik znanej firmy Laduree stworzył tzw. makaronik ganache’owy, czyli sklejono dwa ciasteczka za pomocą kremu śmietanowego. Choć badacze dowodzą, że połączenie to miało miejsce dużo wcześniej, także w Paryżu, w nieznanej cukierni. Wówczas do sklejenia musiał posłużyć inny rodzaj kremu bądź dżem. Tradycja makaroników ganache’owych przetrwała po dziś dzień i takie głównie makaroniki można spotkać w cukierniach świata. Ich nadzienie ma rozmaity smak i kolor, podobnie jak samo ciasteczko, które przybiera wszystkie barwy tęczy i wiele więcej. Mistrzowie cukiernictwa prześcigają się w stworzeniu nowszego i ciekawszego smaku, który zachwyci podniebienia wszystkich konsumentów. Jak widać, historia makaroników ma w sobie sporo zwrotów i przewrotów w drodze na szczyt.

Idealny przepis na makaroniki

Jak wspomniano, podstawą ciasteczek są mielone migdały i białka jaj ubite z cukrem na bezę, jednak sztuką jest zrobić z tych składników idealne makaroniki. Potrzeba precyzji, finezji i wyczucia, ponieważ nie wystarczy samo ich zmieszanie. Należy zacząć od dokładnego odmierzenia potrzebnych produktów. Tutaj przydaje się dobra waga kuchenna i dobre oko również. Bardzo istotna jest kolejność dodawania po sobie składników oraz ich mieszanie. Są dwie szkoły przygotowywania makaroników - jedna na bazie bezy włoskiej, druga na bezie francuskiej. Różnica polega na konsystencji dodawanego cukru, gdyż w bezie włoskiej będzie to gorący syrop cukrowy, a przy francuskiej sypki cukier. Trzeba zwrócić uwagę także na temperaturę i czas pieczenia, gdyż makaroniki nie mogą się zrumienić. Przygotowywanie tych ciasteczek ma w sobie coś alchemicznego, gdyż z tak prostych produktów potrafi wyjść coś tak doskonałego. Wprawna ręka cukiernika oraz uważność na każdym etapie ich przyrządzania zapewni końcowy sukces.

Najsłynniejsze cukiernie makaronikowe

Chcąc spróbować najwyborniejsze i najbardziej znane makaroniki, powinniśmy skosztować tych wyprodukowanych we Francji. Przodują w tej sztuce 3 znamienite marki. Pierwszą z nich jest Laduree, która była prekursorem i rozsławiła makaroniki na cały świat. Sprawiła, że dwa, małe ciasteczka stały się towarem luksusowym i pożądanym. Obecnie na świecie istnieje wiele filii tej marki, więc nie trzeba jechać do Paryża, by spróbować makaroników, choć można. Za najbardziej tradycyjne, uznawane są te z nadzieniem różanym. Jean-Paul Hevin postawił na makaroniki czekoladowe i ganche na bazie czekolady, o czym można przekonać się na własne oczy i podniebieniem także. Z kolei Pierre Herme, zwany “królem współczesnego cukiernictwa”, stawia na odważne i ciekawe połączenia smakowe np. mleczna czekolada z marakują, limonka z bazylią czy bardziej owocowe z truskawkami, rabarbarem i marakują. Wybór jest trudny, ale kto zabroni spróbować wszystkich?

foto: pixabay.com

Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do