
Ilu fanów pizzy, tyle gustów – niektóre rzeczy są jednak niezmienne. Niezależnie od tego, jakie składniki najchętniej wybieramy na naszym włoskim specjale i jakie sosy są naszymi ulubionymi, wszyscy zgodzą się co do jednego: ciasto to podstawa!
Jakie ciasto na pizzę włoską?
Zdania w tej kwestii są podzielone. „Pizzowi tradycjonaliści” zdecydowanie najbardziej kochają ciasto rzymskie, charakterystyczne dla pizzy funkcjonującej w Polsce jako typowo włoska. Rzymski placek jest cienki i chrupiący, a jego sekretem jest przygotowanie ciasta według tradycyjnej, włoskiej receptury na zakwasie z mąki typu „00”. Do takiego placka dodaje się również włoską oliwę extra virgin, która odpowiada za niepowtarzany smak i konsystencję.
Równie popularna wśród miłośników kuchni włoskiej jest pizza neapolitańska, która jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Neapolu. Jej znaki rozpoznawcze to puszyste, grube brzegi pizzy oraz cienkie, wręcz lejące ciasto na środku. Obowiązkowo z sosem z pomidorów pelati i mozzarellą di bufalo!
Rodzaje ciasta w pizzeriach
Na całym świecie rewolucyjną karierę zrobiła także pizza amerykańska, na grubym i miękkim cieście, podawana z mnóstwem składników i morzem ciągnącego się sera. Jeśli jesteś fanem amerykańskich smaków i lifestyle’u, zamawiając swoją pizzę, koniecznie zaznacz opcję „na grubym cieście”!
Jeśli lubisz delikatne ciasto, wybieraj opcję tradycyjną lub na cienkim cieście. To nie wszystko – dziś coraz więcej pizzerii oferuje już także ciasta fit czy przystosowane dla osób na specjalistycznych dietach. Nic nie stoi już na przeszkodzie, by całą rodziną wyruszyć na przepyszny obiad, czy zamówić pizzę dla wszystkich uczestników imprezy – także tych ze specjalnymi wymaganiami!
Najlepsza pizza w Warszawie
Różnych rodzajów ciasta do pizzy spróbować można w pizzerii Dominium w Warszawie. Znajdziemy tu ponad dwadzieścia sieciowych lokali. To prawdziwa mekka dla wszystkich miłośników włoskich dań.
W pizzerii Dominium oprócz różnych wariantów grubości ciasta, coś dla siebie znajdą także osoby zwracające szczególną uwagę na swoją dietę. W każdej zamówionej pizzy możemy zmienić ciasto na zdrowszą alternatywę – ciasto pełnoziarniste. Jest równie pyszne, co tradycyjne, a do tego zawiera więcej błonnika i wartości odżywczych. Dodatkowo w menu pizzerii Dominium znalazło się miejsce także na ciasto bezglutenowe, dzięki czemu każda osoba może rozkoszować się ulubionymi, włoskimi smakami do woli.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie