Reklama

Pomidorowa, ogórkowa, krupnik. Z tymi przepisami na pewno wyjdą

12/06/2021 10:00

I to wyjdą na zdrowie! Zmienna w ostatnim czasie pogoda może powodować obniżenie naszej odporności, a co za tym idzie, infekcje i przeziębienie. Z pomocą mogą przyjść zupy, które od pokoleń stawiają na nogi dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom.

Te kolorowe dania w płynie może przyrządzić każdy, bo ich wykonanie jest bardzo proste. Popularne zupy przyrządza się w ten sam sposób - do składników bazowych dodając jedynie różne warzywa. Podpowiemy, jak w prosty sposób ugotować zdrowy posiłek.

Jak przygotować zupę?

Składniki na uniwersalną bazę (3-litrowy garnek):

- pęczek włoszczyzny,
- 500 gramów mięsa drobiowego lub wieprzowego,
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą aż zostanie przykryte. Gotować aż całkowicie zmięknie.
2. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Białą część pora pokroić w cienkie paski.
3. Po ok. 30 minutach gotowania do gotującego się mięsa dołożyć starte warzywa.
4. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa

Aby przyrządzić zupę pomidorową, należy pod koniec gotowania wywaru dodać pokrojone, świeże pomidory (ok. 1 kg) bądź gotowy przecier lub passatę (500 ml). Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem.

Dlaczego warto ją jeść?

Jest bogactwem witamin C, E oraz K i folianów oraz beta-karotenu. Pomidory to także źródło potasu. Takie wartości odżywcze wzmocnią przeziębiony organizm.

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową uzyskamy, łącząc wcześniej przygotowaną bazę ze startymi ogórkami kiszonymi (500 g) i wodą z ich fermentacji (500 ml). Najczęściej podawana jest z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę, które należy ugotować razem z warzywami.

Wartości odżywcze

Ogórki kiszone nie mają sobie równych, a zupa z nich przyrządzona uzbroi organizm w witaminy: A, C, i K oraz w fosfor, mangan i potas. Wysoka zawartość magnezu podnosi oporność organizmu.

Krupnik

To chyba najmniej skomplikowana zupa, bo jej siła tkwi w podstawowych warzywach. Do wywaru wystarczy dodać kaszę jęczmienną (50 g) i 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę (już na etapie gotowania warzyw). Bardziej wybredni smakosze mogą opcjonalnie dodać kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub garść suszonych grzybów.

Smaczna i zdrowa

Dzięki kaszy zupa staje się zawiesista i treściwa. Jej skład to samo zdrowie, bo gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, cynk, żelazo i miedź.


News4Media, fot.: iStock
 

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do