
Brak czasu na gotowanie na ogół wiąże się także z brakiem czasu na sprzątanie. Jeśli właśnie dlatego zaniedbujesz swoją dietę, czas poznać te przepisy! Trzy dania z patelni zagwarantują Ci maksymalnie szybkie przygotowanie posiłku i ograniczone do minimum sprzątanie po gotowaniu! Jak to możliwe? Wystarczy, że w Twojej kuchni pojawi się patelnia miedziana, a Ty wykażesz się odrobiną kreatywności!
1. Pizza z patelni
Wiedziałeś, że pizza z patelni może być tak samo pyszna, jak ta z piekarnika? Czas się o tym przekonać, przygotowując ciasto według naszego przepisu! Wystarczy kilka składników, które zawsze masz w kuchni – 350g mąki, trzy łyżki oliwy, po łyżeczce proszku do pieczenia i ulubionych przypraw, na przykład suszonej bazylii i oregano lub ziół prowansalskich oraz 200ml zimnej wody! Elastyczne ciasto podziel na części, z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj w taki sposób, by spód miał okrągły kształt. Rozgrzej patelnię i połóż na niej ciasto. Piecz około trzech minut, po tym czasie przewróć ciasto i posmaruj przecierem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki, dopraw do smaku i zasyp tartą mozarellą. Całość piecz pod przykryciem około pięciu do siedmiu minut.
2. Szakszuka
Jeśli w Twojej kuchni znajduje się patelnia miedziana, warto wykorzystać wszystkie możliwości, jakie gwarantuje proste naczynie kuchenne i przygotować szakszukę! Mieszanka pomidorów, papryki i jaj jest idealna na śniadanie! Jaki jest najlepszy przepis? Na łyżce oliwy lub masła klarowanego podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku i dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Kiedy zmięknie, wymieszają ją z odpowiadającą Ci ilością pomidorów z puszki. Na środek wbij dwa jajka. Całość dopraw do smaku, nie zapominając o świeżych ziołach i smaż, aż jaja będą gotowe.
3. Kurczak po meksykański
Kurczak po meksykańsku to doskonała propozycja na kolację! Zwłaszcza że przygotujesz go, korzystając wyłącznie z patelni. Wystarczy jeden filet, ulubione przyprawy, czosnek i oliwa, a także – papryka, puszka kukurydzy i passata pomidorowa. Jak przygotować aromatyczne danie?
Pokrój mięso na paski i dopraw do smaku. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i ułóż kurczaka. Kiedy się zarumieni, przełóż go na talerz. Na patelnię tym razem włóż pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, a następnie – poczekaj, aż zmiękną. Całość zalej passatą, dodaj kurczaka i duś przez około 15 minut, w międzyczasie doprawiając tak, jak lubisz najbardziej!
Taka powinna być patelnia idealna!
Zastanawiasz się, jaka powinna być patelnia miedziana, na której przygotujesz szybkie i pyszne dania jednogarnkowe? Przede wszystkim praktyczna – wyposażona nie tylko w wygodny uchwyt ze stali nierdzewnej, ale także – nieprzywierającą powłokę non-stick oraz dno pozwalające na użytkowanie na każdej kuchence! Warto sięgnąć po model, który zapewni Ci równomierne rozprowadzanie temperatury po całej powierzchni patelni – dzięki temu dania będą naprawdę doskonałe!
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie