
Lubimy Wielkanocne Święta u naszych Klientów. Podstawowe zalecenie na Święta– lepsze jajka w każdej postaci niż mazurki z kajmakiem, czekoladowe zajączki i inne babki piaskowe.
O tym, czy jajko jest zdrowe można długo dyskutować. W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę zalecając tylko 1 jajko tygodniowo... Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy. Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych np. z mięsa niż cholesterolu z jajek. Ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może jeść nawet 2, 3 jajka kilka razy w tygodniu. Jedyne na co trzeba uważać, to kwestia nietolerancji pokarmowych, których organizm może nabawić się na białko jajka, jeśli przesadzimy z ich ilością. Czasem również ograniczenia dotyczą tylko żółtka – niewskazane jest w schorzeniach wątroby, ze względu na zawarty w nim tłuszcz..
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi sobie wyprodukować.
Świąteczne jajka w łódeczkach cykorii.
SKŁADNIKI
4 jaja na twardo
4 plastry świeżego łososia
2 cykorie
8 czarnych lub zielonych oliwek
1 marynowana papryka
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypiorek, koperek
estragon, tymianek,
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka przekroić wzdłuż na pół, listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić, na każdym położyć kawałek łososia przygotowanego na parze i połówkę jajka, w żółtka wcisnąć po oliwce. Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu jogurtowego i posypać koperkiem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.
Nie ma kuchni bez jajek czyli jajka również po Świętach
Jajka można przyrządzić na wiele sposobów: na miękko, twardo, mollet, w koszulce. Robi się z nich omlety, kotlety i farsze, np. do naleśników, zapieka z dodatkami, faszeruje, dodaje do past i sałatek. Żółtka są ważnym składnikiem sosów (np. majonezowego, holenderskiego), kremów, ciast i deserów. Białko nadaje spoistości mielonym mięsom i rybom oraz spulchnia wypieki. Z białek i cukru pudru ukręca się lukier i wypieka wspaniałe bezy.
Jajka w koszulkach: surowe jajka wbija się na talerzyk, tak by nie uszkodzić żółtek. Następnie delikatnie trzeba je zsunąć do wrzącej wody z octem (na 1 litr wody dajemy 3 łyżki octu winnego) i gotować 3–5 minut w zależności od tego, czy żółtko ma być bardziej, czy mniej ścięte. Wyjmuje się łyżką cedzakową. Osączone jajko można podać na toście, samo lub w sosie, obsmażyć albo zapiec.
Jajka po wiedeńsku: ugotowane na miękko jajka wyjmuje się ze skorupki, przekłada do ogrzanej szklanki, posypuje wiórkami masła, solą, pieprzem, ewentualnie szczypiorkiem. Kiedyś jajka po wiedeńsku podawano w specjalnym naczyniu. Składało się z niskiej szklanki w pojemniku na gorącą wodę i podstawki. Dziś podaje się je w zwykłej szklance.
Omlet: klasyczny (francuski) przyrządza się z rozmąconych jajek. Każdą porcję (z 2–3 jajek) smaży się na osobnej patelni. Dodatki (np. groszek, szynka) nakłada się po usmażeniu, a potem składa na pół. Omlet biszkoptowy (grzybek) robi się z oddzielnie ubitych białek połączonych z żółtkami i mąką.
A jak tak całkiem bezpiecznie przetrwać Wielkanoc będąc na diecie? Jak nie dać się skusić na kolejny kawałek mazurka? Czyli krótko mówiąc , jak świętować , aby nie przytyć?
Skorzystaj z naszego poradnika – jak smacznie i bezpiecznie spędzić Święta!
1. Ucztowanie zacznij od potraw niskokalorycznych , np. sałatek warzywnych z sosami jogurtowymi. Wypełnisz żołądek zdrowymi kaloriami, dzięki czemu zjesz mniej tych tradycyjnych potraw, mniej zdrowych potraw. Jeśli na stole jest danie, które bardzo lubisz-zjedz je. Pamiętaj tylko, aby zmniejszyć porcję. Stosuj zasadę połowy - zamiast całego kawałka ciasta zjedz 1/2.
2. Staraj się wstawać od stołu z lekkim uczuciem niedosytu. Pamiętaj, że impuls sytości dochodzi do mózgu z około 15-20 minutowym opóźnieniem . Odczekaj więc chwilę przed nałożeniem kolejnej porcji.
3. Jedz powoli, delektuj się smakiem. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Unikniesz w ten sposób namawiania do sięgnięcia po dokładkę.
4. Nie zapominaj, że ważna jest regularność i odstępy między posiłkami. Zazwyczaj jadamy zbyt często, nawet jeśli nie jesteśmy głodni.
5. Pamiętaj, że po świątecznej uczcie nic tak nie poprawia trawienia jak ruch na świeżym powietrzu w miłym, rodzinnym gronie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie