Reklama

Na Wielkanoc jajka w każdej postaci polecamy!

18/04/2019 08:46

Lubimy Wielkanocne Święta u naszych Klientów. Podstawowe zalecenie na Święta– lepsze jajka w każdej postaci niż mazurki z kajmakiem, czekoladowe zajączki i inne babki piaskowe.

O tym, czy jajko jest zdrowe można długo dyskutować. W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę zalecając tylko 1 jajko tygodniowo... Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy. Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą. Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych np. z mięsa niż cholesterolu z jajek. Ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może jeść nawet 2, 3 jajka kilka razy w tygodniu. Jedyne na co trzeba uważać, to kwestia nietolerancji pokarmowych, których organizm może nabawić się na białko jajka, jeśli przesadzimy z ich ilością. Czasem również ograniczenia dotyczą tylko żółtka – niewskazane jest w schorzeniach wątroby, ze względu na zawarty w nim tłuszcz..

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi sobie wyprodukować.

Świąteczne jajka w łódeczkach cykorii.

SKŁADNIKI

  • 4 jaja na twardo

  • 4 plastry świeżego łososia

  • 2 cykorie

  • 8 czarnych lub zielonych oliwek

  • 1 marynowana papryka

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • szczypiorek, koperek

  • estragon, tymianek,

  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka przekroić wzdłuż na pół, listki cykorii posmarować jogurtem i przyprawić, na każdym położyć kawałek łososia przygotowanego na parze i połówkę jajka, w żółtka wcisnąć po oliwce. Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami. Na łososiu położyć po łyżce sosu jogurtowego i posypać koperkiem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szczypiorkiem, posypać połówki jaj, udekorować pozostałymi listkami cykorii.

Nie ma kuchni bez jajek czyli jajka również po Świętach

Jajka można przyrządzić na wiele sposobów: na miękko, twardo, mollet, w koszulce. Robi się z nich omlety, kotlety i farsze, np. do naleśników, zapieka z dodatkami, faszeruje, dodaje do past i sałatek. Żółtka są ważnym składnikiem sosów (np. majonezowego, holenderskiego), kremów, ciast i deserów. Białko nadaje spoistości mielonym mięsom i rybom oraz spulchnia wypieki. Z białek i cukru pudru ukręca się lukier i wypieka wspaniałe bezy.

  1. Jajka w koszulkach: surowe jajka wbija się na talerzyk, tak by nie uszkodzić żółtek. Następnie delikatnie trzeba je zsunąć do wrzącej wody z octem (na 1 litr wody dajemy 3 łyżki octu winnego) i gotować 3–5 minut w zależności od tego, czy żółtko ma być bardziej, czy mniej ścięte. Wyjmuje się łyżką cedzakową. Osączone jajko można podać na toście, samo lub w sosie, obsmażyć albo zapiec.

  2. Jajka po wiedeńsku: ugotowane na miękko jajka wyjmuje się ze skorupki, przekłada do ogrzanej szklanki, posypuje wiórkami masła, solą, pieprzem, ewentualnie szczypiorkiem. Kiedyś jajka po wiedeńsku podawano w specjalnym naczyniu. Składało się z niskiej szklanki w pojemniku na gorącą wodę i podstawki. Dziś podaje się je w zwykłej szklance.

  3. Omlet: klasyczny (francuski) przyrządza się z rozmąconych jajek. Każdą porcję (z 2–3 jajek) smaży się na osobnej patelni. Dodatki (np. groszek, szynka) nakłada się po usmażeniu, a potem składa na pół. Omlet biszkoptowy (grzybek) robi się z oddzielnie ubitych białek połączonych z żółtkami i mąką.

A jak tak całkiem bezpiecznie przetrwać Wielkanoc będąc na diecie? Jak nie dać się skusić na kolejny kawałek mazurka? Czyli krótko mówiąc , jak świętować , aby nie przytyć?

Skorzystaj z naszego poradnika – jak smacznie i bezpiecznie spędzić Święta!

1. Ucztowanie zacznij od potraw niskokalorycznych , np. sałatek warzywnych z sosami jogurtowymi. Wypełnisz żołądek zdrowymi kaloriami, dzięki czemu zjesz mniej tych tradycyjnych potraw, mniej zdrowych potraw. Jeśli na stole jest danie, które bardzo lubisz-zjedz je. Pamiętaj tylko, aby zmniejszyć porcję. Stosuj zasadę połowy - zamiast całego kawałka ciasta zjedz 1/2.

2. Staraj się wstawać od stołu z lekkim uczuciem niedosytu. Pamiętaj, że impuls sytości dochodzi do mózgu z około 15-20 minutowym opóźnieniem . Odczekaj więc chwilę przed nałożeniem kolejnej porcji.

3. Jedz powoli, delektuj się smakiem. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Unikniesz w ten sposób namawiania do sięgnięcia po dokładkę.

4. Nie zapominaj, że ważna jest regularność i odstępy między posiłkami. Zazwyczaj jadamy zbyt często, nawet jeśli nie jesteśmy głodni.

5. Pamiętaj, że po świątecznej uczcie nic tak nie poprawia trawienia jak ruch na świeżym powietrzu w miłym, rodzinnym gronie.

 

Wszystkim Życzymy Pogodnych Świąt Wielkanocnych!

Zespół Centrum Dietetycznego Naturhouse Ciechanów

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do