
Od przybytku głowa nie boli – wiedzą o tym zwłaszcza zapaleni grzybiarze, którzy wracają do domu z koszami wypchanymi dorodnymi i pysznymi grzybami. Świeże grzyby smakują świetnie, ale co zrobić z całą resztą, której nie da się zjeść w ciągu kilku najbliższych dni?
Odpowiedź jest banalnie prosta: wysuszyć. Suszone grzyby można przechowywać przez długi czas i będą doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań czy sosów. Jak suszyć grzyby w domowych warunkach? Oto kilka najpopularniejszych sposobów.
Suszenie grzybów w domowym zaciszu jest całkiem proste, pod warunkiem, że przestrzegamy kilku najważniejszych zasad. Pamiętaj, że czasami jedno niedopatrzenie wystarczy, by nasze zapasy nadawały się już tylko do wyrzucenia do kosza. Co zatem należy zrobić, by suszone grzyby nawet po wielu tygodniach zachowały swój smak i aromat?
Przede wszystkim trzeba je odpowiednio przygotować. Sprawdź, czy grzyby nie są robaczywe – jeśli pomyślnie przeszły ten test, dokładnie je oczyść, na przykład nożykiem. Potem pokrój je na dość duże kawałki. Grzybów przed suszeniem nie powinno się namaczać. Pamiętaj jednak, żeby przepłukać je później, przed spożyciem.
Jak suszyć grzyby w domu? Oto cztery najpopularniejsze sposoby.
Grzyby należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika z funkcją termoobiegu. Potem przez kilka godzin susz je w temperaturze od 40°C do 50°C. Pamiętaj, by zostawić drzwi piekarnika lekko uchylone – odparowująca z grzybów wilgoć musi w końcu znaleźć jakieś ujście. Jeśli wybierzesz ten sposób, musisz wykazać się cierpliwością i uwagą; co jakiś czas należy bowiem przewracać grzyby, by były równomiernie wysuszone, a także pilnować, żeby się nie spaliły.
Pokrojone grzyby należy nawlec na nitkę, którą przyczepia się wzdłuż grzejnika. Potem wystarczy poczekać – czasem kilka, a czasem kilkanaście godzin.
Jeśli dni wciąż są gorące, możesz wysuszyć grzyby, tak jak robiono to dawniej, korzystając ze słonecznych promieni. Sprawdź jednak uważnie prognozę pogody, bowiem nawet niewielka wilgoć może sprawić, że wysuszone grzyby do niczego Ci się już nie przydadzą. Grzyby, rozłożone na sicie, postaw w nasłonecznionym, suchym miejscu. Warto też przykryć je gazą, by uchronić grzyby przed natrętnymi owadami czy kurzem. Proces suszenia na słońcu może trwać cały dzień – a nawet dłużej.
I wreszcie przedstawiamy nie tylko najpopularniejszy ostatnimi czasy, ale i najszybszy oraz najłatwiejszy sposób na suszenie grzybów. Suszarki do owoców, warzyw i grzybów można nabyć bez problemu w każdym sklepie ze sprzętami kuchennymi. Są proste w użyciu, niedrogie i uniwersalne. Nie grozi nam przypalenie produktów, nie musimy też stale kontrolować postępów procesu ani uzależniać swoich planów od pogody.
Sprawdź ofertę na suszarki do grzybów.
Artykuł sponsorowany
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie