Reklama

Czy owoce o niższym indeksie glikemicznym są zdrowsze?

30/08/2022 21:35

Spis treści

  1. Jak zmierzyć cukier w owocach?
  2. Co to jest indeks glikemiczny?
  3. Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny: jaka jest różnica?
  4. Czy należy unikać owoców o wysokim indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym?

Zdrowa dieta powinna prawie zawsze zawierać trochę owoców. Trudność pojawia się w wyborze najlepszych i najbardziej pożywnych produktów do spożycia. Większość dietetyków zaleci trzymanie się owoców o niskiej zawartości węglowodanów tam, gdzie to możliwe, ponieważ zwykle posiadają również mniej cukru. Ma to sens, jeśli starasz się utrzymać zbilansowaną dietę i zdrowy tryb życia. Jest to jeszcze ważniejsze, jeśli stosujesz dietę niskocukrową. Ale jak zmierzyć cukry w konkretnym owocu i które owoce mają najmniejsze ilości?

Jak zmierzyć cukier w owocach?

W rzeczywistości nie bierzemy kawałka owocu, nie badamy go w laboratorium i nie określamy ilości gramów cukru w ​​każdej porcji. Mierzymy wpływ, jaki ten owoc ma na poziom cukru we krwi (zwany również poziomem glukozy we krwi). Istnieją dwa sposoby przedstawienia tego – indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG).

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny żywności to jednostka liczbowa opisująca, jak bardzo jedzenie żywności podniesie poziom cukru we krwi; skutecznie pokazuje, jak „słodkie” jest jedzenie. Indeks glikemiczny wykorzystuje skalę od 0 do 100, gdzie 100 to czysta glukoza. Żywność o wysokim IG spowoduje duży wzrost poziomu cukru we krwi, podczas gdy produkty o niższym IG nie będą miały większego wpływu.

 

Uważa się, że żywność o IG mniejszym niż 55 ma niski indeks glikemiczny, a zatem będzie miała mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi. Natomiast te z indeksem powyżej 70 – wysoki IG. Zasadniczo suszone owoce, podobnie jak wiele przetworzonych produktów spożywczych, mają wyższy IG.

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny: jaka jest różnica?

Główny problem z indeksem glikemicznym polega na tym, że nie uwzględnia on typowych rozmiarów porcji. W rzeczywistości standaryzuje każdą żywność, aby zawierała 50 gramów węglowodanów.

 

W 1997 roku naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wprowadzili koncepcję ładunku glikemicznego w celu rozwiązania tego problemu. Ładunek glikemiczny ma na celu zrównoważenie indeksu glikemicznego poprzez uwzględnienie wielkości porcji. Jako przykład weźmy indeks glikemiczny arbuza. Ma wysoki IG, ponieważ zawarte w nim węglowodany proste szybko podnoszą poziom cukru we krwi, ale zawiera stosunkowo niewielką ilość węglowodanów w porcji, co oznacza, że ​​ma niski ładunek glikemiczny.

 

Ładunek glikemiczny żywności jest obliczany bezpośrednio na podstawie jej indeksu glikemicznego. Po prostu bierzemy indeks glikemiczny żywności, dzielimy go przez 100 i mnożymy przez gramy węglowodanów (bez błonnika) w typowej wielkości porcji. ŁG powyżej 20 jest uważany za wysoki, zakres 11-19 jest uważany za średni, a poniżej 11 za niski.

 

Spójrzmy jeszcze raz na arbuza. Posiada indeks glikemiczny 72, który jest stosunkowo wysoki. Jednak typowa porcja zawiera tylko 5 gramów węglowodanów. Oznacza to, że możemy obliczyć ładunek glikemiczny w następujący sposób: 72/100*5 = 3,6. Jak widać na tym przykładzie, czasami to, co jest sklasyfikowane jako owoc o wysokim indeksie glikemicznym, może nadal być zdrową przekąską, która ledwo wpływa na poziom cukru we krwi.

Czy należy unikać owoców o wysokim indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym?

Pamiętaj, że wysoki IG i ŁG niekoniecznie oznacza, że ​​owoce są niezdrowe i należy ich unikać. Pełnowartościowa żywność jest znacznie bardziej pożywną opcją niż produkty posiadające jedynie rafinowane węglowodany. W rzeczywistości owoce posiadają jedne z najzdrowszych węglowodanów, jakie człowiek może spożywać. Zawierają dużo przeciwutleniaczy i witamin, a zawarty w nich cukier jest połączony z dużą ilością błonnika, więc jest mniej prawdopodobne, że podniosą poziom cukru we krwi.

 

Jeśli jednak stosujesz dietę niskowęglowodanową lub martwisz się o poziom cukru we krwi, w Internecie możesz znaleźć wiele tabel, aby wybrać owoce o niskim indeksie glikemicznym, które są równie bogate w witaminy i minerały, ale ubogie w węglowodany.

 

Artykuł sponsorowany

Aplikacja ciechanowinaczej.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Ciechanowinaczej.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do